Tyska delstaten tagen på sängen av Northvolt-beskedet: ”Mycket överraskade”

Northvolt överväger att bromsa den internationella expansionen, berättade VD Peter Carlsson i tisdags för Di. För delstatsregeringen i Schleswig-Holstein, där Northvolt bygger nästa jättefabrik, kom beskedet helt oväntat. "Vi blev mycket överraskade av det som tillkännagavs i intervjun", säger ministern Dirk Schrödter till Afv.
Tyska delstaten tagen på sängen av Northvolt-beskedet: ”Mycket överraskade” - heide-northvolt
Dirk Schrödter är digitaliseringminister och chef för delstatskansliet.

I slutet av mars deltog Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i den ceremoni som markerade byggstarten för Northvolts nya “gigafabrik” i tyska Heide. Planen för Northvolt Drei har varit att öppna om två år och nå full drift till 2029. Då beräknas fabriken ha samma kapacitet som jättefabriken i Skellefteå och sysselsätta 3 000 personer.

Fått miljardstöd

För bygget har Northvolt beviljats stöd på 700 miljoner euro, motsvarande 7,9 miljarder kronor. Den tyska regeringen står för 564 miljoner euro och förbundslandet Schleswig-Holstein för resterande 136 miljoner euro. I januari gav EU-kommissionen grönt ljus och fabriksbygget kunde starta.

Förbundskansler Olaf Scholz och Northvolts VD Peter Carlsson vid första spadtaget för fabriken i Heide. Foto: Marcus Brandt/dpa/AP

Men så i tisdags berättade VD Peter Carlsson att Northvolt överväger att bromsa den internationella expansionen, vilket skulle påverka fabriksbyggena tyska Heide och kanadensiska Montréal.

“I situationen just nu tittar vi på hur vi kan fokusera ännu mer på det som är kärnan i verksamheten. För att kunna gå vidare i Tyskland och Montréal är det fundamentalt att vi har fått Skellefteå till den moderfabrik som planen bygger på”, sa han till Di.

“Mycket överraskade”

För delstatsregeringen i Schleswig-Holstein kom beskedet som en stor överraskning.

“Under de senaste veckorna och särskilt vid det senaste mötet med styrgruppen fanns det ingen motsvarande information från företaget”, skriver Dirk Schrödter, som är digitaliseringsminister och chef för statskansliet, i en kommentar till Affärsvärlden.

“Byggarbetet fortskrider”

Efter intervjun kontaktade delstatsregeringen Northvolt tyska kontor och ska då ha fått lugnande besked från företaget, uppger Dirk Schrödter.

“Vi blev mycket överraskade av det som tillkännagavs i intervjun igår (i tisdags, reds. anm.). Vi kontaktade omedelbart Northvolt Tyskland och ledningen har informerat delstatsregeringen om att företaget är fullt engagerat i platsen i Heide och att byggarbetet fortskrider.”

Enligt tyska medier ska politiker från Schleswig-Holstein träffat representanter från Northvolt i Malmö under onsdagen, däribland Tysklandschefen Christofer Haux.

Northvolt: Bjudit in tyskarna till Skellefteå

Martin Höfelmann, Northvolts kommunikationschef i Tyskland, bekräftar mötet för Affärsvärlden.

“Christofer Haux träffade medlemmar i ekonomiutskottet i Schleswig-Holsteins delstatsparlament. Under mötet förklarades att byggnadsarbetet på battericellsfabriken i Dithmarschen (i Heide, reds. anm.) fortskrider”, uppger han.

På mötet fick delstatspolitikerna också höra att “Northvolt är fast beslutet att expandera i Tyskland och Kanada”, men att bolaget “granskar uppstartsplanerna för sina fabriker”.

Tyskarna fick också en inbjudan Northvolts fabrik i Skellefteå “för att ytterligare intensifiera dialogen”, uppger Martin Höfelmann.

Uppdatering 2024-07-04 17.39: Kommentarer från Northvolt i Tyskland har lagts in i artikeln.

Läs ocksåStor optimism från Northvolt – trots skenande miljardförlust

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.