Tyska beskedet: Bygget av Northvolt-fabriken fortsätter som planerat

Politikerna i Schleswig-Holstein, där jättefabriken Northvolt Drei byggs, förvarnades med lugnande besked inför det svenska jättevarslet på 1 600 personer. "Byggandet i Heide fortlöper i en oförminskad takt", säger regeringens talesperson Vivien Albers till Affärsvärlden.
Tyska beskedet: Bygget av Northvolt-fabriken fortsätter som planerat - 1690975381-2023-06-northvolt-ett-1
Northvolt Drei i tyska Heide. Foto: Northvolt

1 600 varslas om uppsägning på Northvolt, varav 1 000 i Skellefteå. Krisbeskedet lämnas som en del av den “strategiska översyn” som batteritillverkaren inledde i somras. Sedan tidigare har Northvolt meddelat att den internationella expansionen kan komma att pausas.

Ett chockbesked för den tyska delstatsregeringen i Schleswig-Holstein, där Northvolt planerar en gigafabrik i Heide.

“Vi blev mycket överraskade av det som tillkännagavs i intervjun”, sa ministern Dirk Schrödter till Affärsvärlden i juli.

Dirk Schrödter är digitaliseringminister och chef för delstatskansliet. Foto: Pressbild

Beskedet: Heide påverkas inte

Inför måndagens krisbesked blev dock delstatsregeringen i Schleswig-Holstein underrättade av Northvolt på förhand.

“De har informerat delstatsregeringen att åtgärderna i Sverige inte påverkar bygget i Heide”, uppger Vivien Albers, talesperson för delstatsregeringen, för Affärsvärlden.

Northvolt ser över sina tidplaner för fabrikerna utomlands, vilket berör både Northvolt Drei i tyska Heide och Northvolt Six i kanadensiska Montreal. Men enligt delstatsregeringen står Northvolt fast vid att några neddragning i Tyskland inte ska vara aktuell.

“Inget har förändrats från tidigare. Företaget når sina delmål med byggandet i Heide fortlöper i en oförminskad takt“, kommenterar Vivien Albers.

Planen för Northvolt Drei har varit att öppna fabriken om två år och nå full drift till 2029. Då beräknas fabriken ha samma kapacitet som jättefabriken i Skellefteå och sysselsätta 3 000 personer.

Tyskt politiskt stöd

I Tyskland har regeringen under den senaste veckan visat tydligt politiskt stöd för Northvolts satsning i landet. För Di har en talesperson uppgett att regeringen för dialog med berörda parter för att “hitta en lösning”.

Stödnivåerna från det offentliga är också betydligt högre än i Tyskland än i Sverige. Tidigare i år godkände EU-kommissionen drygt 10 miljarder kronor i tyskt statsstöd för Heide-fabriken.

Näringsminister Ebba Busch (KD) har uppgett att den svenska regeringen diskuterar Northvolt med sin tyska dito. Hon avfärdar dock att något “akutlån” från den svenska staten skulle kunna bli aktuellt.

“Det är inte aktuellt för den svenska staten att gå in och bli delägare, eller att utanför gällande regelverk skjuta till medel som ‘akutlån’ från skattebetalarna”, uppger hon för Affärsvärlden.

Läs också: Ebba Busch efter Northvolts jättevarsel: ”Regeringen agerar aktivt”

Läs också: Harald Mix efter jättevarslet: ”Har fullt förtroende för Northvolts ledning”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market