Tyskland
Tysk rapport: Svenska kapitalmarknaden är överlägsen

“Framgångsmodellen Sverige levererar viktiga insikter i ett kritiskt skede för både EU och Tyskland”, säger Dr Matthias Voelkel, och syftar på den svenska kapitalmarknaden.
Voelkel är VD för Boerse Stuttgart Group, som äger svenska Nordic Growth Market. Tillsammans med Deutsches Aktieninstitut har de författat en rapport om svensk aktie- och finansmarknad, avsedd som inspiration till Tysklands nya regering. Den lyfter bland annat fram Sveriges goda tillgång på kapital för småföretag och jämförelsevis lättnavigerade regelverk.
“Det är inte inkrementellt bättre i Sverige – de är i en annan liga”, sa Voelkel under en presskonferens där rapporten presenterades.
Som skäl att välja Sverige som fallstudie, pekade han på att börsvärdet på den svenska aktiemarknaden är 169% av BNP, medan motsvarande siffra i Frankrike är 128%, i Tyskland 47% och Italien 32%.
Utöver den tyska regeringen, vill rapporten också påverka EU:s nya initiativ Savings and Investment Union, vars mål är att övertyga européerna att inte främst spara på banken, utan att investera i kapitalmarknaden. (Se faktaruta.)
Fler noteringar än största länderna tillsammans
Vår höga IPO-aktivitet är en annan övertygande datapunkt, tycker de tyska näringslivsorganisationerna: 508 börslistningar gjordes i Sverige mellan 2016 och 2023, medan man under samma period noterade sammanlagt 450 bolag i Tyskland, Frankrike och Italien.
Särskilt starka är vi på kapitalanskaffning till tillväxtbolag. I Sverige görs 30% av VC-bolagens investerade volymer exit genom börsintroduktion. I Tyskland är siffran 7%.
Bred investerarbas underskattad
Tre svenska framgångsfaktorer lyfts fram: en bred investerarbas, ett pragmatiskt regelsystem och fokus på små- och medelstora företag.
“Ofta får lagar och regler mest uppmärksamhet. Men jag tycker att man underskattar betydelsen av den svenska investerarbasen”, sa börsgruppens VD.
Att aktieägande i Sverige ses som “en självklarhet” och utgör en “kultur”, förklarar man med statliga insatser som ISK:n och det faktum att stora delar av befolkningen exponeras mot aktier genom sitt pensionssparande.
“Det finns en förståelse för marknaden bland svenskar. Att aktier kan ge stabil avkastning”, sa Henriette Peucker, verkställande styrelseledamot i Deutsches Aktieninstitut.
Savings and Investment Union
Ungefär 70 % av hushållens besparingar i EU – 10 biljoner euro – ligger på vanliga bankkonton. Säkra och likvida, men vanligtvis med lägre avkastning än investeringar på kapitalmarknaderna. EU:s initiativ Savings and Investment Union (SIU), som tillkännagavs i mars i år, ska uppmuntra och förenkla för medborgarna att göra investeringar på ett sätt som svenskar “skolats i” under decennier.
SIU är ett av svaren på Mario Draghis uppmärksammade rapport om EU:s konkurrenskraft. Motivet med SIU är bland annat att öka tillgången på kapital för små och medelstora företag.
Enligt Draghi-rapporten uppskattas kapitalbehovet för klimatomställning och innovation till 750–800 miljarder euro per år fram till 2030, utöver ökade försvarsbehov. Målet är att behoven delvis möts av ökade investeringar från befolkningen.
Källa: EU-kommissionen
Pragmatiska prospekt
Rapporten, som bygger både på intervjuer och dataanalys, beskriver också svenska finans- och bolagsregler som tillväxtvänliga.
Sverige lyder förvisso under samma EU-lagar alla andra länder, men hur de omsätts i praktiken ser annorlunda ut i olika länder, enligt Matthias Voelkel. Till exempel är svenska emissionsprospekt betydligt mindre omfattande än i övriga länder eftersom svenskarna har en “pragmatisk hållning till det juridiska” och därmed kan “undvika långa formuleringar och upprepningar”.
Två tredjedelar av Europas småbolagshandel koncentrerad till Sverige
Den tyska rapporten drar slutsatsen att EU-länderna borde närma sig den nordiska tillämpningen, bland annat genom att ta bort plikten att använda en notarie vid överlåtelse av privata aktier. Och att inrätta en “tillvänjningsfas” för nynoterade bolag, då man får tillämpa ett lättare regelverk.
Lägre nominalvärden på aktier, “cent-aktier”, som finns i Sverige, är bra för att uppnå högre likviditet i småbolagsaktier. I Tyskland är gränsen en euro idag.
“Över en tredjedel av listningar i Sverige är under 5 miljoner euro. Men de betyder inte att de är illikvida. Två tredjedelar av hela Europas handel med småbolag sker i Sverige”, säger Dr Voelkel och menar att det stärker både innovation, tillväxt och välfärd.
Sverige ska inspirera Tysklands nya ministrar
De tyska organisationerna bakom rapporten framhäver Europas låga tillväxt och försämrade konkurrenskraft som skäl för EU att ta itu med kapitalmarknaderna med Sverige som förebild.
Men under presskonferensen i Frankfurt framgick tydligt att budskapet främst riktar sig direkt till Tysklands tillträdande regering, som man säger “inte visat mycket till agenda” på området.
Med den nya studien vill man sätta konkreta förslag, inspirerade av Sverige, i näven på Friedrich Merz och hans ministrar.
“Zwischen gut gedacht und gut gemacht is manchmal der Grand Canyon“, sa Matthias Voelkel. (Mellan bra tänkt och bra gjort ligger ofta en avgrund.)
Korrigering: Citaten i denna artikeln felkrediterades initialt rapportförfattaren Dr Norberg Kuhn. Texten har uppdaterats.
Läs även:
Tyskland ger grönt ljus för historiska investeringar: ”Större än Marshallplanen”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.