Tydlig uppgång på Stockholmsbörsen – SBB och Sinch vinnare

Stockholmsbörsen klättrade tydligt uppåt under onsdagen.
Leiv Synnes, VD för SBB.
Leiv Synnes, VD för SBB. Foto: Stina Stjernkvist / SvD / TT

Utvecklingen var i linje med de ledande europeiska börserna som steg. Wall Street avancerade i den inledande handeln.

Vid stängningen var OMXS30-indexet upp 1,63 procent till 2 442,13.

Samtliga av de större industrisektorerna utvecklades positivt under dagen. Starkast utveckling stod fastigheter för med en uppgång om 3,13 procent.

Bland de ledande aktierna, som ingår i OMXS30-index, steg SBB B 8,2 procent medan Sinch var upp 5,6 procent. Sämst utveckling hade Boliden med minus 0,8 procent medan Nibe var upp 0,0 procent.

Nilörns IT-system har utsatts för en cyberattack , vilket påverkar verksamheten. Systemen är för närvarande nere, men bolaget arbetar intensivt med att återställa funktionaliteten. Attacken upptäcktes i går, den 6 augusti, och har resulterat i störningar i verksamhetsprocesser och tillfälliga avbrott i tjänsterna. Nilörn sjönk 4,1 procent.

Teknikföretaget Sivers Semiconductors gick in i en icke-bindande avsiktsförklaring med Spac-bolaget byNordic Acquisition Corporation om en sammanslagning med dotterbolaget Sivers Photonics. Sivers aktie rusade 19,8 procent.

Hemfixarkedjan Clas Ohlsons försäljning steg med 10 procent i juli till 852 miljoner kronor. Organiskt var ökningen 12 procent och i jämförbara enheter 9 procent. Aktien lyfte 7,7 procent.

Kommunikationstjänstebolaget Sinch uppgaav att dess Mailgun-tjänst har valts av amerikanska programvaruföretaget Sparktoro för att bygga ett robust och skalbart e-postsystem. Sinch steg 5,6 procent.

Riskkapitalbolaget EQT kommer förvärva en majoritetsandel i it-säkerhets- och dataskyddsplattformen Acronis. EQT steg 3,2 procent.

Stockholms tingsrätt valde att neka bostadsutvecklaren Oscar Properties rekonstruktion. Ansökan lämnades in mot bakgrund av att Skatteverket ansökt om att bolagets skulle försättas i konkurs för en skatteskuld om drygt 2 miljoner kronor. Oscar Properties föll 15,7 procent.

Bland rekommendationerna noterades att Inderes inledde bevakningen av Björn Borg med öka och riktkursen 63 kronor. Björn Borg steg 2,3 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.