Åklagare: ”Det handlar om ett 30-tal småbolag som pumpats”

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har väckt åtal mot tre personer för så kallad ”pump and dump". De tre misstänkta ska ha haussat ett 30-tal bolag via inlägg på Twitter, vid cirka 45 tillfällen, enligt kammaråklagare Jonas Myrdal.
Åklagare: ”Det handlar om ett 30-tal småbolag som pumpats” - Jonas Myrdal, kammaråklagare vid EBM. pump and dump
Skärmdumpar från det misstänkta Twitterkontot. Jonas Myrdal, kammaråklagare vid EBM.

En av de misstänkta ska ha spridit haussande aktierekommendationer på Twitter. Därefter har han och de övriga två misstänkta, i strid mot inläggens rekommendationer, sålt aktier i samband med den prisuppgång som skett.

Brottsmisstankarna rör grov marknadsmanipulation samt medhjälp till grov marknadsmanipulation.

Det rör sig om ett 30-tal bolag som ska ha haussats via inlägg på Twitter, vid cirka 45 tillfällen.

“Det är så många att det är svårt att hålla reda på alla. Det är småbolag på NGM, Spotlight och First North“, säger Jonas Myrdal, kammaråklagare vid EBM, till Affärsvärlden.

Han bekräftar att det rör sig om bland annat bolagen Adverty, Multiq och Spiffbet, som också är de senaste inläggen som postats på twitterkontot i fråga.

PM 2kr kommer!!! Inget P&D här. Bara fakta“, står det i ett av twitterinläggen från 2021.

raketer och solar

Kammaråklagaren tycker att bevisningen är stark i det här fallet, även om den är lite annorlunda, menar han.

“Det är lite speciellt för det är hög grad av symboler och bilder på raketer och solar med haussande utryck och uttalanden”, säger Jonas Myrdal.

Brotten uppdagades efter en anmälan från marknadsplatserna själva.

“Jag tror det var Spotlight som var först, de står som huvudanmälare”, säger Jonas Myrdal.

TVÅ MILJONER SKA FÖRVERKAS

Brotten ska ha genererat stora vinster till de misstänkta. Åklagaren yrkar att sammanlagt två miljoner kronor ska förverkas som utbyte av brott.

“Vår utredning har visat att det har rört sig om ett avancerat, mycket frekvent och organiserat upplägg, där Twitter har använts för att vilseleda andra aktörer på värdepappersmarknaden och där de misstänkta har tjänat pengar på detta. Avsiktligt vilseledande inlägg av detta slag riskerar att göra stor skada då investerare lockas att handla i värdepapper till fabricerat höga priser. I förlängningen riskerar det även att äventyra investerarnas förtroende för värdepappersmarknaden”, säger Jonas Myrdal.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.