Tvistfinansiering allt vanligare i Sverige

Under de senaste åren har tvistfinansiering blivit mer och mer populärt. Om det blir lågkonjunktur lär tvisterna bli fler, vilket också ökar möjligheten för finansiärer som gärna tar en risk vid tvistprocesser.
Tvistfinansiering allt vanligare i Sverige - maria-pia och carl persson

I finansiella nedgångar är det inte ovanligt att mängden bolagstvister ökar. I dåliga tider jagar bolagsledningen gärna kronor och ören. Tvister om immateriella rättigheter, patent och överlåtelser är några ämnen som kan komma att segla upp.

Maria-Pia Hope, VD på Vinge. Foto: Pressbild

”Vi ska inte dra för stora växlar på det än, men vi ser ett ökande antal tvister. När marknaden svalnar lite med M&A och IPO börjar bolagen ofta tvista för att se var man kan få pengar ifrån”, säger Maria-Pia Hope, verkställande partner på Vinge, och fortsätter:

”Det är en signifikant ökning på tvistesidan som kan vara konjunkturberoende, men vi vet inte exakt vad det beror på i nuläget”, säger hon.

Vid en nedgång i ekonomin kan tvisterna börja inom byggsektorn, där leveranser inte skett enligt tidsplanen. Även ansvarstvister kan komma efter rekonstrueringsprocesser, men gäller tvisten en M&A-affär så kommer det ofta i ett senare skede.

Tvistfinansiering vanligare

En trend som Carl Persson, partner på Roschier, ser är att tvistfinansiering blir vanligare i Sverige. Tvistfinansiering är en finansieringsform där en tredje part betalar advokatkostnader och andra kostnader i en rättsprocess. Vinner den finansierade parten målet så får finansiären en del av beloppet från motparten.

Carl Persson, partner på Roschier. Foto: Pressbild.

”Historiskt sett har det varit mycket vanligare i USA och Storbritannien, men vi ser en stark uppgång i Sverige på senare år. Den frågan kommer upp ungefär i 30% av de tvister som vi hanterar, så var inte fallet för fem-sex år sedan”, säger Carl Persson.

I dagsläget är tvistfinansiering helt oreglerat, men Stockholms Handelskammare har riktlinjer för hur det ska skötas i de tvister som handelskammaren administrerar. Bland annat bör motparten informeras om att en tvistfinansiär är involverad, men det är inget krav.

”Min syn är att det fungerar bra i dagsläget, men att det kan behövas vissa justeringar i de institutionella reglerna för att öka transparensen mellan parterna”, säger Carl Persson.

Affärsvärlden storsatsar på affärsjuridik detta nummer – här är våra artiklar på temat:

I en serie artiklar med temat affärsjuridik har Afv intervjuat ett flertal jurister om pågående trender och framtiden på marknaden. Här hittar du de andra artiklarna:

Del 1: Oro för nytt lagförslag om utländska direktinvesteringar – flera kan beröras 

Del 2: Svenske affärsjuristen som företräder Nord Stream 2

Del 3: Nya rekord – men avvaktande stämning bland affärsbyråerna

Del 4: Tvistfinansiering allt vanligare i Sverige

Del 5: Nya regler för rekonstruktion – kan bli dyrare för mindre bolag

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET