Tvångsförsäljningarna ökar

Kursfallen på Stockholmsbörsen sätter fortsatt press på belånade aktiedepåer. Det är inte bara börs-VDar som Utfors Jan Werne som tvingas sälja av sina aktier, utan även många småsparare. På Avanza har man för närvarande cirka 300 kunder vars depåer är överbelånade.

Veckans handel på Stockholmsbörsen inleddes med ännu ett ras på runt 3 procent.

Det har blivit vardagsmat för de allt mer härdade investerarna på börsen, men årets nedgång på dryga 40 procent sätter ändå obönhörlig press på de småsparare som lånat pengar med aktieportföljen som säkerhet.

”Vi har i dagsläget cirka 300 personer som är överbelånade, det är inte en rekordhög belåning men klart högre än normalt. I normalläget har vi kanske ett tiotal kunder som är överbelånade”, säger Avanzas informationschef Claes Hemberg.

Hos Avanza återfinns cirka 10-15 procent av landets alla småsparare så nätmäklarens situation ger en hygglig bild av det generella läget.

När Ericsson föll som värst i våras hade Avanza runt 500 personer som var överbelånade och då tvingades också flera av dem till stora utförsäljningar.

Förra veckan framkom att Utfors VD Jan Werne tvingats sälja av sin sista Utforsaktie på grund av bankernas krav. Bland småspararna lär dock greve Archibald Hamiltons tvångsförsäljningar av Ericsson vara mer signifikant. Trots att bolagets nyemission gick bra harvar aktien på under 5 kronor.

”Många sparare köpte på sig fler teckningsrätter i emissionen så man kan tänka sig att den gjort dem mer blottade mot Ericsson. Ska man vara med i den typ av aktie som Ericsson är idag så krävs det att du följer utvecklingen varje dag. Därför rekommenderar vi också våra kunder att byta till Nokia istället”, säger Claes Hemberg.

Trots ett stort antal överbelånade depåer säger sig Avanza inte ha många tvångsförsäljningar bland kunderna. En anledning till det är att börsnedgången håller sig tämligen stabil på några procent i veckan. Därmed har kunderna också tid på sig att åtgärda problemen genom att sälja aktier eller stoppa in mer pengar.

Bland storbankerna säger man sig också ha situationen under kontroll även om kundernas belåningsgrad är högre än normalt.

”Av naturliga skäl är det ett tufft läge på grund av hur börsen ser ut. Men det handlar om att ha en framförhållning och se till att i god tid vidta åtgärder där det behövs. Nedgången är inne på sin 31:a månad nu och det här arbetet handlar inte bara om de senaste månaderna”, säger Swedbanks aktiechef Ronny Jacobsson.

Fischer Partners har tack vare sin stora andel institutionella kunder inte några större problem med överbelånade depåer. I dagsläget rekommenderar VD Patric Sjölund ingen att låna pengar på sina aktier och han tror också att många följer det rådet.

”Folk har tappat tron på aktiemarknaden och minskat sin exponering. Många har helt sålt av sina aktier och har därmed heller inga lån. De som ändå väljer att låna säljer av hela tiden i takt med att det går ned”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.