Två skrothandlare vill köpa SSAB-konkurrent – rusar 30%

Tyska SSAB-konkurrenten Salzgitter rusar 30% på tisdagen – trots att budpris saknas. Bakom budet står två skrothandlare och det är långt ifrån det enda i närtid. Uppköpen duggar just nu tätt i en bransch där lågkonjunkturen slaktat börskurserna.
Två skrothandlare vill köpa SSAB-konkurrent – rusar 30% - Germany Economy
Foto: AP

Det är världens tredje största återvinningsföretag, Remondis, som tillsammans med det tyska konglomeratet inom bygg och råvaror, GP Günter Papenburg, som vill köpa minst 45% av Tysklands näst största stålkoncern efter ThyssenKrupp.

GP Günter Papenburg är redan Salzgitters största ägare, marginellt större än delstaten Niedersachsen. Günter Papenburg leds av den tidigare Salzgitterchefen Heinz Jörg Fuhrmann.

Salzgitters största ägare

Ägare Ägarandel (%)
Niedersachsen 26,5
GP Günter Papenburg 25,1
Salzgitter AG 10,0
Amundi Asset Management SA 0,3
Zenito Oy 0,3
Källa: Marketscreener

Global återvinningsjätte

Remondis är ett globalt återvinningsbolag med över 30 000 anställda och en omsättning på omkring 150 mdr kr, trea efter Waste Management på 210 mdr kr. Det är Remondis dotterbolag, TSR Recycling, som formellt är budgivare tillsammans med GP Günter Papenburg.

Att två skrothandlare vill köpa Salzgitter är helt följdriktigt när Salzgitter nu ställer om till fossilfritt stål där järnskrot blir en strategisk råvara.

Budgivarna är stora och ledande inom råvaror och återvinning. De två har bara meddelat att man vill bli dominerande ägare i Salzgitter, men har inte nämnt vad man vill betala. Köperbjudandet drev dock upp handeln på tisdagsmorgonen till nivån 18–19 euro per aktie. Det är ett lyft med 33% från gårdagens knappa 14 euro.

Salzgitters börsvärde uppgår därmed till en mdr euro (drygt 11 mdr kr). SSAB:s börsvärde är som jämförelse drygt 51 mdr kr.

Börsras för stålbolag

Budet på Salzgitter kommer inte oväntat. Lågkonjunkturen för stålindustrin har drivit ner stålbolagens börskurser till bottennivåer. Kurserna för de två tyska stålbolagen ThyssenKrupp och Salzgitter är ner 50% i år medan SSAB och österrikiska Voestalpine är ner med en tredjedel vardera.

Reapriserna på stålbolagen lockar nu fram köpare samtidigt som stålbolagen behöver omstrukturera för att klara både konjunktursvackan och omställningen till fossilfritt stål. För stålbranschen är det därför nu ”hela havet stormar”.

Högt M&A-tryck

Det har bara gått en knapp en vecka sedan Voestalpine sålde sin tyska stålrörelse Buderus till investmentgruppen Mutares, som bland annat är ägare till svenska Frigoscandia och Sernece.

Det var samma vecka som USA:s största stålkoncern Cleveland-Cliffs tog över Stelco. Cleveland-Cliffs lade i fjol också ett uppköpsbud på US Steel på 7,3 mdr dollar, vilket fick japanska Nippon Steel att lägga ett konkurrerande bud på 14,9 mdr dollar.

Nippon Steels bud blockeras av de amerikanska politikerna som inte vill riskera bakslag hos väljarna för att man låter utlänningar ta över ett nationellt symbolföretag.

Kontroversiell miljardär köpare

I Europa är ThyssenKrupp i samma situation. Dess stålrörelse är nära att förblöda och pengar saknas helt för den pågående omställningen till fossilfritt stål.

Den tjeckiske miljardären Daniel Kretinsky är en kontroversiell figur. Foto: Joel Saget/Getty Images

Den tjeckiske finansmannen Daniel Kretinsky är villig ta över 20% och eventuellt ytterligare 30% om ThyssenKrupp dessförinnan kan genomföra en nödvändig rekonstruktion. Facken protesterar kraftfullt mot alla förändringar som hotar anställningar.

Slutstriden om ThyssenKrupps framtid pågår för fullt. En lösning som EU-kommissionen tidigare stoppat var ett samgående mellan Tata och ThyssenKrupp. De ville inte tillåta att Europas andra och tredje största stålkoncerner gick samman mot ledande ArcelorMittal.

Läs ocksåKartläggning: Ståljätten skakar – så går SSAB-utmanarnas gröna megasatsningar

Läs också: Han köpte Vattenfalls brunkol – nu tar miljardären grepp om ståljätten

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Group