Två retroaktiva flaggor för Lightairs nyemission

Lightairs företrädesemission av units tecknades till 78%. Inklusive garantiåtaganden blev teckningsgraden 91% och bolaget får in 26 Mkr före kostnader. Emissionsguiden hissar två retroaktiva flaggor.
Två retroaktiva flaggor för Lightairs nyemission - Lightair Ilija
Lightair får in cirka 22 miljoner kronor netto från sin företrädesemission. Källa: Lightair

Miljöteknikbolaget Lightair har publicerat utfallet för sin företrädesemission av units. Teckningsgraden exklusive garanter blev 78,2% varav 63,2% tecknades med stöd av teckningsrätter och 15% utan.

Emissionen var säkrad till 79,6% genom tecknings- och garantiåtaganden. Garanterna tecknar för 3,7 Mkr (12,9% av erbjudandet) och Lightair tillförs 22,3 Mkr efter emissionskostnader, förutsatt att samtliga garanter väljer kontant ersättning.

Emissionsguiden hissade tidigare två flaggor: “Dåligt garantiupplägg” och “Bristfällig information”.

TVÅ RETROAKTIVA FLAGGOR

Emissionsguiden hissar även två flaggor retroaktivt. Den ena för ”Ej fulltecknad emission”, vars generella formulering lyder:

En nyemission som inte blir fulltecknad talar för att det är något fel på bolaget eller värderingen.

Den andra flaggan hissas för att Lightairs aktie handlades ned under teckningskursen 6 kr/aktie när teckningsperioden pågick.

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Sista dagen att teckna stängde aktien dock på 6,80 kr. I skrivande stund handlas den i 5,70 kr.

Totalt antal flaggor för emissionen landade därmed på fyra.

Emissionsguiden sätter punkt för sin bevakning av kapitalanskaffningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.