Två nya konkurser i Speed Ventures portfölj
Speed Ventures är en av de största svenska riskkapitalsatsningarna som dragits igång på senare år. Målet med verksamheten är att investera i nystartade förhoppningsbolag. Drygt 30 företag har startats under Speed Ventures paraply sedan förra året.
En lång rad internationella investerare har hittills plöjt ner över 750 Mkr i Speed Ventures. Det senaste tillskottet på 180 Mkr kom för bara några veckor sedan.
Trots de stora tillgångarna har Speed Ventures varit mycket försiktiga med att göra följdinvesteringar i portföljen. Konsekvensen har blivit att flera bolag har försatts i konkurs mindre än ett år efter starten.
Spotworld och Yellowrent begärdes i konkurs under hösten förra året medan Nordic Avenue avvecklades innan verksamheten hade kommit igång. I januari var Letsbuyit en hårsmån från att gå i graven.
De senaste exemplen är Protender och Barnfamiljen.com som har sökt kapital en längre tid. Under den senaste veckan har båda kastat in handduken.
Protender, med 16 anställda, startades för knappt ett år sedan. Målsättningen var att driva en internettjänst för offentlig upphandling i samtliga EU-länder. Enligt uppgift till Ekonomi24 har Speed Ventures och delar av personalen tillfört närmare 40 Mkr till verksamheten.
Men kapitalet räckte inte långt. Protender har därför sökt efter nya finansiärer sedan förra sommaren och också förhandlat om en försäljning av bolaget. För en vecka sedan blev situationen ohållbar och en konkursansökan lämnades in till Stockholms tingsrätt.
Enligt företagets marknadschef Rolf Könberg ser konkursförvaltaren över möjligheterna att hitta intressenter som kan tänka sig att ta över hela eller delar av verksamheten.
Stora delar av Protenders styrelse valde att hoppa av i slutet av februari. Det gäller bland annat ordföranden HG Wessberg, vice-VD på Industriförbundet, samt Speed Ventures två representanter i styrelsen.
”Jag valde att lämna styrelsen eftersom jag inte trodde på den nya finansieringsplanen”, säger HG Wessberg.
I styrelsen ingick också Icon-chefen Magnus Bergman och Protenders vice-VD Mats Rudin. De två har tidigare arbetat tillsammans på Parallel Systems, ett konsultbolag som Icon Medialab köpte i november 1999. Icon fick i juni förra året uppdraget att bygga Protenders internettjänst.
Icon Medialab har tidigare leverat konsulttjänster till en lång rad Speed-bolag som hamnat på obestånd. Icons förluster med koppling till Speed Ventures uppgick till 10-tals miljoner kronor under förra året. Men i den aktuella konkursen är Icon inte en av fordringsägarna, enligt Icons informationschef Katarina Bergegård.
Samtidigt som Protender går i konkurs lämnar också Barnfamiljen.com in en konkursansökan. Bolaget har tre fast anställda och en rad frilansmedarbetare som producerat en webbtjänst och olika papperstidningar.
Barnfamiljen.com tog över Speed Ventures krisdrabbade portföljbolag ABC Parents i oktober förra året. Speed Ventures har sedan dess ägt 10 procent av bolaget.
Ekonomi24 har inte lyckats nå Speed Ventures svenska VD och talesman Gustav Öhrn för en kommentar. Inte heller Protenders konkursförvaltare, advokat Odd Swarting, har varit anträffbar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.