Två nya flaggor i Gaming Corps nyemission

IGamingbolaget Gaming Corps har släppt prospektet för sin företrädesemission på 32 Mkr. Efter att tidigare ha fått två flaggor hissas nu ytterligare två för företrädesemissionen.
Två nya flaggor i Gaming Corps nyemission - Gaming Corps + VD
Gaming Corps har släppt prospektet för sin företrädesemission av units som kan tillföra iGamingbolaget 32 Mkr före emissionskostnader. I bild till höger syns Gaming Corps VD Juha Kauppinen.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Gaming Corps företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 31,7 Mkr före emissionskostnader. Emissionskursen är 0,65 kr per unit, motsvarande 0,65 kr per aktie. I samband med det hissade vi två flaggor: “Kapitalbehov i trängt läge” och “Aktien handlas ned till teckningskurs”.

Efter en genomgång av bolagets prospekt hissar vi ytterligare två flaggor.

Nyckelpersoners investering

Det är en varningsflagga om viktiga ägare eller nyckelpersoner inte nyttjar åtminstone merparten av sina teckningsrätter. Särskilt illa är det om utspädningen är hög.

VD Juha Kauppinen är en av teckningsåtagarna i företrädesemissionen. Teckningsåtagandet understiger dock hans pro rata andel.

Kauppinen och CFO Mikael Bäckström äger aktier för drygt 266 tkr respektive 84 tkr, motsvarande cirka 0,6% och 0,2% av kapitalet i Gaming Corps. Det är relativt lite jämfört med deras ersättning om cirka 1 Mkr vardera för räkenskapsåret 2023.

Att VD inte försvarar sin ägarandel och att han, tillsammans med CFO, äger relativt lite aktier före och efter nyemissionen föranleder en flagga.

Vidare återfinns inte styrelseledamoten Goran Beric bland teckningsåtagarna. Det indikerar att hans ägarandel kommer att bli utspädd med 40%. Idag äger ledmoten aktier för knappt 392 tkr, motsvarande 0,8% av kapitalet.

“Det är korrekt att jag denna gång inte utnyttjat min pro rata-andel fullt ut. Men för dem som har följt mig, styrelsen och bolaget över tid, är det nog väldigt tydligt hur starkt jag och vi tror på Gaming Corps och den tillväxtresa vi gör tillsammans med våra kunder och aktieägare”, kommenterar VD Juha Kauppinen.

Dåligt garantiupplägg

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Gaming Corps har mottagit garantiåtaganden på 5 Mkr (15,8% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga.

I prospektet framgår det att garantiersättningen uppgår till 13% av det garanterade beloppet i kontanter. Det är en relativt normal garantiersättning.

Brygglån från styrelseledamöter

Gaming Corps erhöll ett brygglån den 30 september på 940 tkr från tre personer i bolagets styrelse: ordförande och storägare Bülent Balikci samt ledamöterna Mats Danzer och Robert Larsson. Lånet ska kvittas mot aktier vid genomförandet av företrädesemissionen.

I skrivande stund handlas en Gaming Corps-aktie för 0,66 kr. Det är mycket nära teckningskursen om 0,65 kr. Det skapar försämrade incitamenten för befintliga aktieägare att teckna i emissionen.

Teckningsperioden pågår från den 4-18 oktober.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras, omkring den 22 oktober.

Läs också:

Två flaggor i Gaming Corps företrädesemission

Emissionsguiden inleder bevakning av Gaming Corps företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.