Två flaggor i XMRealitys företrädesemission

Teknikbolaget XMReality genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 37 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar två flaggor.
Två flaggor i XMRealitys företrädesemission - XMReality
XMRealitys styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 31 juli månad. Till höger VD Andreas Jonsson. Källa: XMReality

XMReality har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra teknikbolaget 36,7 Mkr brutto. Kostnaderna väntas bli 3,7 Mkr eller 10,1% av emissionsbeloppet, förutsatt att samtliga garanter väljer kontant ersättning.

Kapitalanskaffningens motiv är att förbättra bolagets finanser, säkra rörelsekapital och möjliggöra satsningar på marknadsföring och försäljning samt produktutveckling.

XMReality erbjuder AR-lösningar (augmented reality/förstärkt verklighet) för kunskapsöverföring på distans.

16 Mkr av emissionslikviden ska gå till att kvitta tidigare aktieägarlån (8 Mkr) samt ett brygglån (8 Mkr) som tas upp i samband med emissionen.

Emissionsguiden hissar två flaggor för emissionen.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

XMReality har ett akut behov av att tillföra likviditet och har tagit upp ett brygglån på cirka 8 Mkr i samband med emissionen.

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

XMReality har mottagit garantiåtaganden på 11 Mkr (30% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga. Till garanterna utgår en ersättning av garanterat belopp på 13% i kontanter eller 16% i aktier.

XMRrealitys VD Andreas Jonsson kommenterar:

“Med teckningsåtaganden, garanter samt konvertering av ägarlån till aktier, är emissionen säkrad till 70% redan.”

BRISTFÄLLIG INFORMATION (EJ FLAGGA)

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Det framgår inte vilka slags aktörer som står bakom teckningsåtagandena om 15 Mkr eller garantiåtagandena om 11 Mkr. Samma sak gäller huruvida insynspersoner avser delta i nyemissionen.

“Bolagets styrelse och delar av ledningen har förbundit sig att teckna aktier i företrädesemissionen för ett belopp motsvarande totalt 1,9 Mkr”, uppger Andreas Jonsson.

Emissionsguiden väljer därför att stanna vid en upplysning.

Vi återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Läs även:

Emissionsguiden inleder bevakning av XMRealitys företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från ABAX