Två flaggor i Iconovos företrädesemission

Medicinteknikbolaget Iconovo genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 29 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar två flaggor.
Två flaggor i Iconovos företrädesemission - Johan Wäborg Iconovo
Iconovos styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 29 oktober. Till höger VD Johan Wäborg. Källa: Iconovo

Iconovo, som utvecklar inhalatorer för pulverbaserade läkemedel, har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra medicinteknikbolaget 28,7 Mkr brutto. Kostnaderna väntas bli 2,4 Mkr vilket motsvarar 8,4% av emissionsbeloppet.

Syftet med emissionen är att kunna genomföra projekten ICOres och ICOpre samt stötta utvecklingen av en produkt med intranasalt inhalerad semaglutid. Semaglutid är substansen som används vid behandling av typ 2-diabetes och övervikt.

Emissionsguiden hissar två flaggor för emissionen.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Iconovo ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott kring slutet av året. Det går i linje med bolagets egen bedömning att rörelsekapitalet beräknas vara förbrukat i december.

Iconovos VD Johan Wäborg kommenterar:

“Detta gäller för rörelsekapitalet om man inte räknar in intäkter från möjliga affärer under perioden.”

AKTIEN HANDLAS NER TILL TECKNINGSKURS

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Iconovo har satt teckningskursen till 5,40 kr per unit vilket även motsvarar 5,40 kr per aktie. Det innebär en premie på 15% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades. Senast betalt dessförinnan var 4,61 kr.

Aktien har reagerat positivt på nyemissionsbeskedet och har handlats klart uppåt. I skrivande stund står den precis i linje med teckningskursen. Emissionen är säkerställd till 97,5% genom tecknings- och garantiåtagande. För resterande 2,5% finns avsiktsförklaring att teckna units.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt memorandum.

Läs även:

Gerald Engström frontar Iconovos företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market