Två flaggor i Dicots företrädesemission

Läkemedelsutvecklingsbolaget Dicot Pharma genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 123 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar två flaggor.
Två flaggor i Dicots företrädesemission - Dicot
Dicot Pharmas styrelse har beslutat om en företrädesemission, med stöd av bemyndigande från bolagets extrastämma den 1 augusti 2024. Till höger bolagets VD Elin Trampe. Källa: Dicot

Dicot Pharma har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra läkemedelsutvecklingsbolaget 122,6 Mkr brutto. Kostnaderna väntas bli 15,1 Mkr vilket motsvarar 12,3% av emissionsbeloppet, förutsatt att samtliga garanter väljer kontant ersättning.

En övertilldelningsoption på som mest 5% av totalt antal aktier efter emissionen kan komma att nyttjas vid överteckning, vilket maximalt kan tillföra Dicot ytterligare cirka 12 Mkr.

Kapitalanskaffningens motiv är att finansiera en fas 2-studie med LIB-01, en läkemedelskandidat för behandling av erektil dysfunktion. Studien väntas startas i det fjärde kvartalet och förberedelser för en parallell fas 2b-studie ska även göras. Den senare studien är tänkt att finansieras genom partnersamarbeten med etablerade läkemedelsbolag.

Emissionsguiden hissar två flaggor för emissionen.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Dicot Pharma behöver fylla på kassan inom några månader, med tanke på befintlig likviditet ställd mot bolagets negativa kassaflöde.

Dicots VD Elin Trampe kommenterar:

“Dicot Pharma är ett utvecklingsbolag som står inför kommande värdehöjande milstolpar, såsom fas 2a-studie. Generellt sett har utvecklingsbolag ännu inga intäkter, men med detta kapitaltillskott kan företaget genomföra stora och viktiga värdehöjande aktiviteter för sina aktieägare.”

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Dicot har mottagit garantiåtaganden på 62,4 Mkr (50,9% av emissionen). Det handlar om bottengaranti uteslutande från externa typiska garantaktörer som Fenja Capital (före detta Formue Nord) vilket leder till en flagga. Till garanterna utgår en ersättning av garanterat belopp på 12% kontant eller 15% i units.

Elin Trampe kommenterar:

“Genom den säkerställda delen av emissionen om cirka 80 Mkr har bolaget tillräckligt med kapital för att genomföra den planerade fas 2a-studien. Av dessa kommer cirka 17,4 Mkr från teckningsåtaganden från befintliga aktieägare, medan ett fåtal externa investerare har åtagit sig att teckna resterande belopp.”

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Läs även:

Emissionsguiden inleder bevakning av Dicots företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.