Två flaggor i Diamyds företrädesemission

Diamyd vill ta in 114 Mkr i en företrädesemission av units. Emissionsguiden hissar två flaggor - däribland en för feltänkt finansiering.
Två flaggor i Diamyds företrädesemission - Ulf Hannelius, VD Diamyd Medical
Ulf Hannelius, VD på Diamyd.

Diabetesforskningsbolaget Diamyd Medical har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 114 Mkr brutto. Varje unit innehåller en aktie och en teckningsoption av serie TO4 A/B. Emissionskostnaderna väntas bli 5,5 Mkr.

Pengarna ska primärt gå till klinisk utveckling av läkemedelskandidaten DIAGNODE-3 och till att förbättra en anläggning i Umeå.

Emissionsguiden hissar två flaggor för emissionen.

Aktien handlas ned till teckningskurs

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Teckningskursen är satt till 12 kr per aktie. Börskursen föll på emissionsbeskedet från cirka 14 kr och handlas för närvarande till 10,92 kr. Att aktien handlas ned under teckningskurs minskar incitamenten att teckna.

Diamyds VD Ulf Hannelius skriver till Afv att han inte bör kommentera aktiekursen.

”Emissionen görs proaktivt med FDA Fast Track designation i ryggen. Den ger möjligheter att på ett fördelaktigt sätt och genom att beakta befintlig struktur med teckningsoptioner stärka vår långsiktiga finansiella planering bortom 2024”, uppger Hannelius.

Feltänkt finansiering

Vad som är rimlig eller fel sorts finansiering är en bedömning från fall till fall. Ofta är det fel finansiering när en nyemission är alldeles för liten för att räcka en meningsfull tid. Det är också ofta fel om det är osedvanligt krångliga villkor. Det kan också handla om att fel slags värdepapper emitteras. Exempelvis när bolag utan stabil lönsamhet emitterar konvertibler eller preferensaktier.

Emissionen som Diamyd genomför är den tredje i antalet på mindre än ett års tid. De föregående två blev inga braksuccéer och tecknades till 46% respektive 32%. Det gav bolaget i ena fallet 75 Mkr och i andra fallet 78 Mkr. Att bolaget nu genomför en tredje emission – och att aktien redan handlats ned under teckningskurs – är ett tecken på att något glappar i bolagets strategi för att säkra kapital. I detta fall kan rabatten ha satts för lågt.

Företrädesemission är enbart säkrad till 1,4%, motsvarande 1,6 Mkr, genom teckningsåtaganden. Det finns än så länge inga garantiåtaganden kommunicerade.

“Emissionen medför endast en begränsad utspädning, 9% om den blir fulltecknad, och utan garanter undviker vi negativ inverkan på kursen och höga kostnader”, kommenterar Ulf Hannelius.

Frånvaron av garanter minskar förvisso kostnaderna. Men i kombination med att börskursen fallit under teckningskurs innebär det också en ökad risk för att emissionen inte heller denna gång fulltecknas.

Optioner i bakgrunden

I sin förra företrädesemission gav Diamyd ut teckningsoptioner i två serier. Den ena av dessa serier, TO 3, kommer kunna lösas in till aktier i september 2024 till en kostnad om 11 kr. Investerare som fått dessa optioner kan agera på olika sätt, eller inte agera alls.

Det är exempelvis möjligt för innehavare av TO3 att sälja sina teckningsoptioner över marknaden för 3 kr, enligt nuvarande kurs, för att delta i företrädesemissionen. Med likviden från en försäljning av TO3 skulle dessa personer då kunna skjuta till cirka 9 kr för att teckna i företrädesemissionen.

Man kan också tänka sig att vissa befintliga aktieägare som fick TO3 vederlagsfritt säljer sina aktier för nuvarande börskurs på 10 kr för att sedan invänta inlösen av TO3 för 11 kr i höst. Det är dock svårt att sia om ifall priset på optionerna eller den fasta teckningskursen för TO3 kommer påverka befintliga aktieägare och innehavare av TO3 i endera riktningen i samband med emissionen.

Nyckelpersoners investering

Styrelse och ledning i Diamyd kliver inte in med särskilt stora belopp i företrädesemissionen. Det är förståeligt givet att flera insynspersoner tecknade för större summor i bolagets förra nyemission och föranleder därför ingen flagga.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.