Två flaggor i Artificial Solutions nyemission – styrelse övertygad om fullteckning

Teknologibolaget Artificial Solutions genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 25,6 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar två flaggor.
Två flaggor i Artificial Solutions nyemission – styrelse övertygad om fullteckning - Artificial Solutions
Artificial Solutions styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 15 januari.

Affärsvärlden granskar ett urval av börsbolagens nyemissioner genom tjänsten Emissionsguiden.

Artificial Solutions har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra teknologibolaget 25,6 Mkr före emissionskostnader. Kapitalanskaffningens motiv är att vidareutveckla och driva tillväxt av SaaS-plattformen Teneo.

Plattformen kan exempelvis användas till att integrera stora språkmodeller som Chat GPT med företags AI-kundtjänsterbjudanden. Artificial Solutions har på rullande tolv månader vuxit 36% med en omsättning på 58 Mkr. Dock med ett rörelseresultat på -80 Mkr.

Emissionsguiden hissar två flaggor för emissionen. Bolaget har inkommit med kommentarer på båda.

STOR RABATT (INITIALT)

Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.

Teckningskursen är satt till 0,15 kr per aktie. Det innebär en stor rabatt på 45% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades.

Artificial Solutions CFO Fredrik Törgren kommenterar:

“Teckningskursen sätts utifrån ett kommersiellt perspektiv. Givet bolagets rådande värdering/aktiekurs har en central faktor varit att ge alla existerande aktieägare möjlighet att vara med och teckna i emissionen. Så länge existerande aktieägare är med och tar sina pro rata-andel spelar värderingen egentligen ingen roll/har mindre betydelse.”

Törgren framhåller vidare att emissionen har starkt stöd på drygt 60% från existerande större aktieägare, styrelse och ledning samt nya investerare.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Vad emissionskostnaderna uppgår till framgår inte. Det är även otydligt i vilken utsträckning nyckelpersoner ska teckna i emissionen. Styrelseordförande Åsa Hedin, VD Per Ottosson och CFO Fredrik Törgren finns med bland teckningsåtagandena på totalt 14,3 Mkr (55,8% av emissionen). Hur mycket de tecknar för framgår dock inte. Artificial Solutions har även mottagit avsiktsförklaringar om att teckna aktier för 1,1 Mkr (4,4% av emissionen) från icke namngivna investerare.

Fredrik Törgren uppger att emissionskostnader och teckningsåtagandenas fördelning kommer att presenteras i bolagets memorandum innan teckningsperioden startar. Han meddelar dock att teckningsåtagandena från ordförande, VD och Törgren själv överstiger pro rata.

Att Artificial Solutions avstått från att upphandla garantiåtaganden för den ej säkrade delen av emissionen beror enligt Törgren på tillförsikt om att erbjudandet blir fulltecknat. Kostnadseffektivitet ska ha varit en viktig aspekt vid utformningen av emissionen.

“Då styrelsen är övertygad om att emissionen kommer att fulltecknas beslutades att ingen extern emissionsgaranti, som ofta är kostsam för mindre bolag, skulle upphandlas för den resterande delen av emissionen”, uppger Törgren.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.