Två flaggor i Anotos företrädesemission

Teknikbolaget Anoto genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 50 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar två flaggor.
Två flaggor i Anotos företrädesemission - Anotos styrelseordförande Kevin Adeson
Anotos styrelse har beslutat om en företrädesemission, en riktad emission och en kvittningsemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 26 november. Till vänster bolagets styrelseordförande Kevin Adeson. Källa: Anoto

Anoto har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 49,8 Mkr brutto. Dessutom ska Anoto genomföra en riktad emission och en kvittningsemission på totalt 35,8 Mkr (se faktaruta nedan).

Anoto lanserar sin nya digitala penna LivePen nästa månad. Kapitalet ska delvis gå till att bygga lager och marknadsföra LivePen.

RIKTAD + KVITTNINGSEMISSION

Anoto planerar även att genomföra en riktad emission samt en kvittningsemission om totalt 35,8 Mkr.

Den riktade emissionen är på 15 Mkr, med samma teckningskurs som i företrädesemissionen. De som tecknar beskrivs som institutionella och andra kvalificerade investerare. Betalning ska erläggas kontant eller genom kvittning av fordringar, senast den 27 november.

Kvittningsemissionen är på 20,8 Mkr, med teckningskursen 0,09 kr/aktie. Att teckningskursen är lägre än i de två andra emissionerna beror på hur ett tidigare investeringsavtal gällande en konvertibelemission är formulerat.

Avtalet sade att ifall Anoto genomför en “kvalificerad finansieringsrunda” (vilket företrädesemissionen räknas som) ska konvertibelinnehavarna ha rätt att konvertera sina fordringar mot aktier till en kurs som motsvarar 75% av teckningskursen i finansieringsrundan.

De som tecknar i kvittningsemissionen enligt detta upplägg är Mark Stolkin, DDM Debt, Gary Butcher, BLS Futures, Rocco Homes, Machroes Holdings och Adrian Weller. Den sistnämnde tecknar även i den riktade emissionen och ska föreslås som ny styrelseledamot i Anoto.

Hela 62% av emissionslikviden från företrädesemissionen (och 47% från den riktade emissionen) är öronmärkt för tillverkning.

Emissionsguiden hissar två flaggor för emissionen.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Anoto ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott inom kort.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Vad emissionskostnaderna väntas uppgå till framgår inte, förutom kostnaderna för garantiåtaganden. Garanterna ersätts med 14% av garanterat belopp, antingen kontant eller i form av aktier. Väljer samtliga garanter kontant ersättning landar detta på 4,9 Mkr vilket motsvarar 10% av emissionsbeloppet.

Det är även väldigt tunt med information kring vilka som lämnat tecknings- och garantiåtaganden. Anoto har gjort en större rockad i ledning och styrelse i år. Ingen av de nytillträdda personerna äger aktier i bolaget och det vore önskvärt att redan i detta skede få veta hur de planerar agera i emissionen. Adrian Weller som föreslagits till nya styrelseledamot ingår bland de som tecknar i den riktade emissionen och i kvittningsemissionen.

Anotos styrelseordförande Kevin Adeson kommenterar:

“Delar av bolagsledningen har lämnat åtaganden inom toppgarantin på 10 Mkr. Mer information om åtaganden i företrädesemissionen kommer att finnas i prospektet. Emissionskostnader kommer också framgå i prospektet, som publiceras innan teckningsperioden startar.”

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt omkring den 29 november.

Läs även:

Triss i emissioner för Anoto – Emissionsguiden bevakar

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.