”Två firmor vill åt Husqvarna”
Det var lugnet före rapportstormen på börsen förra veckan. Påsklovet kändes längre än vanligt och mäklarborden var lika tomma som styrelserummet på Allokton. Påskmingel i Åre, gröna skånska golfgreener och chianti i italienska alphyllor lockade bort Golvets källor från stan.
– Det är jättelugnt, det är bara traders som inte kan slita sig från skärmarna, säger en västkustfantast som motvilligt återvänt till Stureplan.
De som hade stannat hemma höll humöret uppe.
– Börsen kommer att gå upp i tre år till. Konjunkturläget är helt perfekt, det kunde inte vara bättre. Avmattningen i USA behövdes och blir inte långvarig, säger ett kritstreck över en asiatiskt kryddad kalvfilé med rostad fänkål.
Veckans snackegrej var OMX rusning på börsen, liksom uppgifterna i DI att Nasdaq skulle vara intresserat av att lägga bud. Uppgifterna har dock gått isär om exakt var i processen ett sådant bud skulle vara, när detta skrivs har inget hänt. Men ingen rök utan eld.
– Corpgurun Lars Lenner, som ju är OMX rådgivare, lämnade hals över huvud Åre förra veckan för att åka tillbaka till Stockholm, så något är det säkert, säger en med koll på finansocieteten.
Andra höjer på ögonbrynen över den starka kursreaktionen.
– Det är ju inte direkt första gången det här är på tapeten. Men det är klart att det kan finnas ägare som vill ur den här aktien och kan vara beredda att låta det kosta lite på kort sikt. Investor, till exempel, säger en centralt placerad.
Golvet har också hört att två tunga mäklarfirmor för kunders räkning ligger och dammsuger marknaden på poster i favoriten Husqvarna.
– Det finns två stora köpare som opererar med var sin firma. Det sägs att det är fonder som är riktigt sugna och räknar med aktivitet i bolaget, som ett bud, kanske från private equity, säger ett par feta Extrem-lagg.
Kometen från Markaryd, värmepumpstillverkaren Nibe, är ett annat bolag det snackas om. En nybliven, investeringsvillig husägare poängterar att smålänningarna inte alls är så små längre.
– Börsvärdet är 11,5 miljarder kronor, vilket betyder snart listbyte och ett ännu större intresse från marknaden. Aktien är dyr, men det ska den vara, säger husägaren.
En risk i bolaget är dock successionen. Varken vd Gerteric Lindquist eller ekonomichef Leif Gustavsson är några ungdomar. Leif Gustavsson ligger bakom de framgångsrika förvärven och sägs vara en viktigare person än många tror.
– Han lär snart gå med ålderns rätt, och då tappar Nibe viktig kompetens, det kan man inte blunda för. Gerteric sitter väl i tre-fyra år till, säger Nibe-kännaren.
Slutligen väntar alla fortfarande på att det ska hända något med statens utförsäljningar.
– Några mandat ute från statens sida finns ännu inte. Någonting verkar vara fel, eftersom inget händer, säger en otålig finanskille.
Möjligen har fnurror på samarbetstrådar på departementet bidragit till att det drar ut på tiden. Ett par veckor innan Malin Björkmo slutade (som chef för enheten för statliga bolag på näringsdepartementet) gick det rykten om att det var Karin Forseke (utförsäljningsgeneral) som skulle lämna.
– Det är möjligt att staten skjuter på försäljningarna till dess att de nuvarande ramavtalen med investmentbankerna, som är för dyra, löper ut i oktober i år, säger källan.
Det sägs också att de på Carnegie inte är helt lyckliga över utnämningen av Karin Forseke.
– Carnegie lär ju aldrig kunna få mer än en blygsam del av uppdragen, när det är firmans förra chef som delar ut dem. Annars skulle det bli ett himla snack om jäv hit och dit, säger en pennkjol.
___________________________________________________
Veckans vad var det vi sa?
Profetian: Det var i Golvet du först läste att Teleca skulle sälja AU-system. “Verksamheten säljs i väg för 800-900 miljoner kronor, halva Telecas börsvärde, till en industriell part”, sade en slipslös redan i januari. Dagarna före påsk kom beskedet att Cybercom och Devoteam delar på verksamheten och tillsammans betalar 822 miljoner kronor. Inte heller extrautdelningen till aktieägarna kom som någon överraskning för Golvets läsare.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.