”TV4 vill bara bli av med sin avgift ”
En av de allra tyngsta remissinstanserna på digital-tv-utredningen ger tummen ner. Sveriges Television anser att betänkandet inte kan ligga till grund för regeringens proposition i höst.
De analoga sändningarna måste upphöra mycket tidigare än vad utredningen föreslagit. Redan 2005, två år tidigare än kommitténs förslag, måste alla sändningar vara digitala. Allt för att slippa onödiga dubbla kostnader med två parallella nät, enligt bolagets vd.
– Det är fullständigt vansinnigt att betala nästan en halv miljard om året till en föråldrad teknik. Istället för att använda pengarna till att investera i ny teknik genom att subventionera boxarna, menar Christina Jutterström, vd för Sveriges Television.
Ett stort problemet är att efterfrågan på digital-tv är så svag. Sveriges Television vill att staten hjälper utvecklingen på traven genom att dela ut ett värdebevis på en digitalbox till alla som betalar tv-licensen.
– Jag tror att det klart finns en möjlighet att få marknätet på fötter igen. Men Sveriges Television är plattformsneutralt, vilket vi understryker i remissvaret. Vi är angelägna om att finnas i marknätet, på satellit och i kabel, säger Christina Jutterström.
TV4 ställer sig däremot tveksamt till marknätets livskraft i sitt remissvar. De digitala marksändningarna kommer framförallt att bestå av Sveriges Televisions utbud och ett antal mindre publikdragande kanaler, vilket inte framstår som tillräckligt attraktivt för tittarna, menar bolaget.
– Jag uppfattar det som att TV4 bara har en enda sak för ögonen när de skriver sitt remissvar. Och det är att se till att bolaget blir av med koncessionsavgiften, säger Christina Jutterström.
Hon anser därför att TV4 inte tagit något slutligt ställningstagande när det gäller marknätets möjligheter.
– TV4 använder det här som att hålla en tumme i ögat på regeringen, enligt Jutterström.
För kulturminister Marita Ulvskog är det viktigt att få stå stor uppslutning för det digitala marknätet. Projektet har av många setts som kulturministerns prestigeprojekt för att försvara public service-tv mot kommersiellt inflytande.
Christina Jutterström medger att Sveriges Television för diskussioner med Teracom och försäkringsbolaget Skandia Liv om att skapa ett gemensamt operatörsbolag. Detta är tänkt att ersätta Boxer, där Skandia är delägare, och Senda, som SVT har en minoritetspost i.
Dock har TV4 uttryckligen förklarat att man inte vill delta i ett sådant operatörsbolag.
– Och de tycker inte att vi heller ska vara med, säger Christina Jutterström.
TV4 menar att SVT är partiskt och att operatören inte blir oberoende om public service-bolag är med.
Det helstatliga sändarbolaget Teracoms informationschef Christer L. Lundin medger att syfte med ett sådant operatörsbolag är att detta självt ska få välja vilka programbolag som ska få sända i marknätet. Därmed ska dagens statliga myndighetskontroll undvikas. Och kanaler ska snabbt kunna plockas bort och läggas till. Allt för att undvika den förlamande situation som marknätet försattes i sedan MTG förra året drog tillbaka TV3, TV8 och ZTV, uppger Lundin.
FV har sökt TV4:s vd Jan Scherman för en kommentar men inte lyckats nå honom.
Robert Sennerdal
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.