Viaplay
Streamingjättarna vinner mål med rekordskadestånd
Streamingjättarna har det kämpigt just nu. I veckan fick Viaplay senarelägga sin rapport eftersom bolaget för diskussioner om en rekapitalisering. Aktien är ner 88% sedan årsskiftet. En liten vinst kan dock bockas av från ett ovanligt och unikt håll.
Två män bedrev under fyra år ett stort illegalt IPTV-nätverk. Männen har sålt och administrerat boxar som möjliggör att ta emot tv-sändningar över internet. En box kostade några tusenlappar för kunden och med den kunde användare titta på hundratals tv-kanaler från hela världen. Tillsammans hade männen 12 922 kunder som de försåg med tv-kanaler, vilket domstolen menar gjorde brottet grovt.
Det var i september 2020 som den nya lagen om grovt upphovsrättsbrott trädde i kraft. Den första domen kom nu i oktober från Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt, och gav tv-bolagen Viaplay, Cmore och Warner Bros. Discovery rätt.
En av de dömda männens advokat, Conny Engstrand, partner på advokatbyrån Strandahl, menar att hans klient är oskyldig.
Miljonbelopp i skadestånd
Enligt domen ska männen betala 103 miljoner kronor till Viaplay, 64 miljoner kronor till C More och 28 miljoner kronor till Warner Bros. Discovery. Det måste dock sägas att det är ytterst osannolikt hur privatpersonerna ska kunna betala rekordskadeståndet.
”Målsägande bolagen har fått full framgång i både ansvarsdelen och ersättningsdelen. Försvaret har gått ut och meddelat att de avser att överklaga, så vi får se om målet går vidare till nästa instans”, säger Joakim Lundqvist, advokat och partner på advokatbyrån Bratt Feinsilber Harling, till Afv. Han har företrätt bolagen i rättegången.
Joakim Lundqvist lyfter fram att den nya lagstiftningen har behövts inom just immaterialrättsområdet.
”Bakgrunden till att lagen infördes är de stora skadeverkningar som följer av den piratverksamhet som förekommer i dag. Den är industriell och gränsöverskridande och har ofta en koppling till annan organiserad brottslighet”, säger han.
“Domen är viktig för TV-branschen”
Ida Almén Lagerwall är legal director på Warner Bros. Discovery. Hon uppger att det är för tidigt att kommentera hur ersättningen eventuellt kommer redovisas eftersom domen inte vunnit laga kraft ännu.
“Domen är viktig för TV-branschen. Illegala IPTV-nätverk som olovligen vidaresänder TV-husens kanaler är ett stort problem för branschen. Många människor som köper billiga TV-abonnemang från illegala IPTV-nätverk vet nog inte om att de stödjer grov organiserad brottslighet och att pengarna de betalar går till yrkeskriminella”, skriver hon i en kommentar till Afv.
195 miljoner kronor är jämförelsevis fyra gånger så stort skadestånd som Svea Hovrätt dömde grundarna av Pirate Bay till år 2010. Då uppgick summan till 46 miljoner kronor.
Sista dagen att lämna in överklagan är 27 oktober.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.