TV, dator eller mittemellan?

Efter sextio år får TV:n konkurrens i vardagsrummen.

Symbiosen mellan TV:n och persondatorn kommer allt närmare. Menhur kommer den att se ut? PC-tillverkarna vill göra datorn tillen verklig massprodukt och erövra hemmen. Där har dock TV:nfortfarande sin givna plats. Frågan är om familjer vill titta påTV-program på specialgjorda datorer med extra stor bildskärm?Eller föredrar de att komplettera sin TV-apparat med en såkallad set-top-box som gör det möjligt att surfa på internet viaTV:n? För så sent som för fem år sedan var det TV:n som skullebli den centrala produkten i den snabba informationsutvecklingen.Den skulle nämligen bli interaktiv och låta folk beställa filmerfrån ett enormt urval och bli en handelsplats för varor ochtjänster. Försöken visade sig dock vara dyrare och merkomplicerade än vad, framför allt, kabel TV bolagen trodde.

Men framför allt ändrades förutsättningarna när internet ochWorld Wide Web började slå igenom för cirka tre år sedan.Plötsligt var det genom datorn informationsåldern skulle slåigenom. I motsats till TV:n är PC:n i sig lämpad förinteraktivitet, det vill säga tvåvägskommunikation, grunden förhandel och elektroniska tjänster. Dessutom har TV-kanaler börjatsända på internet, där det, i motsats till kabel-TV näten intefinns några som helst hinder för att börja sända.

Tekniken, i form av en speciell mjukvara, för att ta emotrörliga bilder på en dator har funnits länge. Problemet är attdet inte har funnits tillräcklig kapacitet i telefonnäten, somöverför internet, för att bilderna ska bli av vidare kvalitet.Detta problem med för lite så kallad bandvidd återstårfortfarande att lösa. Trots det har gränserna mellan TV:n ochPC:n börjat suddas ut. Det beror på flera saker.

Mer sofistikerad mjukvara som kan krympa de rörliga bilderna såhårt att de kan skickas över befintliga nät och packas upp av endator.

Datorerna och dess motor, processorn, har blivit så kraftfullatt bandviddproblemet har minskat i betydelse.

PC- och internetpenetrationen har blivit så hög i hemmen att TV–kanalerna tycker det att värt att sända via internet. Medinternet ser PC-tillverkarna en möjlighet att komma in ivardagsrummen på riktigt och nå en penetration som telefoneneller TV:n har idag. Persondatorförsäljningen börjar mattas av.Visserligen väntas den totala försäljningen i världen växa med18 procent 1996. Det är dock en nedgång mot tidigare år och förvästvärlden är siffran betydligt lägre (i Sverige under 10procents tillväxt).

Amerikanska Gateway 2000 har som första PC-tillverkare lanseraten dator som är specialgjord för TV-tittande i hemmen. Den haren stor skärm och är välförsedd med senaste program för attkunna ta emot rörliga bilder. Dominanten i mjukvaruvärlden,Microsoft, har lanserat sin version av framtidens TV somföretaget kallar Home Entertainment PC. Den ska kontrolleras aven variant av företagets operativsystem Windows. Produkten stödsav flera PC-tillverkare, exempelvis IBM och Compaq. I Sverigehar återförsäljarkedjan Lap Power sagt sig ha planer att sättaihop och sälja en kombinerad dator och TV.

I USA sänder flera TV-kanaler utvalda program på internet,

däribland NBC och CNN. Tekniken dessa använder kallas Intercastoch har tagits fram av Intel, världens största tillverkare avden processor som styr alla datorer. Intercast tillåter TV–tittande och internetsurfande parallellt. Intels mål, liksom PC–tillverkarna, är att på bekostnad av TV:n öka penetrationen avpersondatorer, vilka i nio fall av tio styrs av Intels processor.Men TV:n är inte en uträknad produkt. Det amerikanska företagetWeb-TV har tagit fram en set-top-box som anluts till en vanligTV- apparat och kopplas till internet. Tekniken har licensieratsav Philips och Sony, två traditionella tillverkare av TV–apparater. Företagen säljer varsin box för cirka 2.000 kronor.Hittills finns Web-TV:n bara i USA där försäljningen uppges gåmycket bra. Såväl Philips som Sony tror att produkten lanseras iEuropa någon gång i år.

Apple har licensierat ut en produkt som fungerar som Web-TV ochsäljs i Japan. Sannolikt kommer en rad liknande produkter attlanseras den närmaste tiden. Det som talar för att TV:n behållersin dominans i hemmen är att Web-TV:n är förhållandevis billig.Femton tusen kronor för en dator är en för stor investering förmånga familjer. Dessutom är kunderna vana vid TV:n på ett annatsätt än PC:n, som kan uppfattas som komplicerad. Å andra sidanklarar inte en Web-TV många av datorns finesser som kan varatill nytta för TV-tittandet, såsom att spara program och texterpå en hårddisk.

För TV-kanalerna spelar det egentligen ingen roll om folk tittarpå programmen på en PC eller en traditionell TV. Det är internetsom ändrar kanalernas spelregler.

Det enorma informationsutbudet på World Wide Web konkurrerar omtittarnas tid. Tekniken att sätta upp en hemsida idag är enkel.Så länge TV-kanalerna inte sänder rörliga bilder via interneteller tittarna inte har utrustning att ta emot bilderna medkonkurrerar TV-kanalerna med andra innehållsleverantörer påinternet, exempelvis tidningar.

Men när rörliga bilder över nätet väl slår igenom har TV–kanalerna en stor fördel i att sitta på det attraktivainnehållet i form av filmer, TV-serier och så vidare. Då dyker igengäld ett annat hot upp, som ligger i att produktionsbolageninte behöver gå via de befintliga distributörerna, TV-kanalerna,utan själva sänder sina program direkt på internet.Produktionsbolaget Wegelius TV har redan startat en egen TVkanal som sänder TV över Europa.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.