Turnit stämmer Telenor-bolag på 138 Mkr
Turnit lämnade på fredagen in en stämning mot Bravida till Stockholms tingsrätt samt en polisanmälan riktad mot en tidigare VD i Bravida och en person som arbetat som konsult åt bolaget.
Turnit hävdar att Bravida och de två utpekade nyckelpersonerna genomfört ett bedrägeri som kostat Turnit 138 Mkr i samband med en bolagsaffär förra året.
Bakgrunden är Turnits köp av delar av Telenors svenska IT-verksamhet som under våren 2000 samordnades i dotterkoncernen Bravida. Enligt stämningsansökan betalade Turnit 100 Mkr kontant för verksamheten som var inriktad på IT-service och outsourcing.
Turnit hävdar att bolaget kan belägga att Bravida har lämnat falska och vilseledande uppgifter. Det gäller både resultatsiffrorna för 1999 och prognoser för 2000 samt antalet anställda. Turnit trodde att man köpte en vinstgivande verksamhet med god omsättningstillväxt men verkligheten visade sig vara en annan.
”Affären framställdes på ett sätt och enligt den kontroll som vi kunde göra så föreföll beskrivningen korrekt. Men när godset överlämnades till oss så visade det sig att det såg ut på ett annorlunda sätt”, säger Turnits svenska VD Peter Enström.
Turnit genomförde aldrig någon analys av bolaget (en så kallad due diligence) eftersom säljaren var rädd att detta skulle skada den pågående verksamheten. Turnit valde istället att lita på de uppgifter som lämnades av den 47-årige VDn i Bravida och den externa konsult som förmedlade affären.
”Ett skickligt iscensatt bedrägeri i en välkänd stats mantel är ganska svårt att genomskåda”, säger Peter Enström idag.
”De uppgav att de var representanter för norska staten. De har lämnat skriftliga fullmakter”, säger han.
Turnit har försökt att omförhandla affären med Bravida vid flera tillfällen men parterna har inte kunnat enats. Under processens gång har det framkommit att Bravida bara fått 25 Mkr som köpeskilling för affären. 75 Mkr har försvunnit på vägen enligt stämningsansökan:
”Turnit förmodar att (VDn och konsulten) och eventuella ytterligare medgärningsmän delat på ’bytet’, vilket får utredas av polisen.”
”Vi skulle inte lämna in en stämningsansökan efter så långt övervägande om vi inte var ganska säkra på att vi har mycket på fötterna. Sen får det visa sig om vi har rätt eller fel. Men vi kan konstatera att ägaren till det sålda godset bara säger sig ha fått 25 Mkr. Det är tillräckligt för att säga att någonstans så har pengarna försvunnit på vägen”, säger Peter Enström.
47-åringen var VD i Bravida Sverige (som är ett av bolagen i Bravida-koncernen) mellan februari och juni förra året. Det var under denna tid som affären med Turnit gjordes upp. Enligt Patent- och registeringsverket är 47-åringen registrerad som VD i ett annat svenskt Telenor-bolag men på Telenor/Bravida i Sverige vet man inte var han går att få tag på idag.
”Jag har inte sett det konkreta innehållet i stämningen. Vi kommer att skicka ut ett pressmeddelande inom kort och innan dess vill jag inte lämna några kommentarer”, säger Gustav Grutle som tog över som VD på Bravida Sverige efter 47-åringen.
Är 47-åringen fortfarande anställd av Telenor/Bravida? ”Nu går du in på detaljer som jag inte vill kommentera i nuläget”, säger Gustav Grutle.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.