Flat Capital
Turkiskt fiasko för Flat – 61 miljoner plötsligt värt noll: ”Risk vi tar”
Och under kvartalet har Flat Capital bland annat skjutit in pengar i Elon Musks rymdjätte SpaceX.
Samtidigt har det lilla investmentbolaget tvingats skriva ner värdet på ett av sina större innehav till en ynka krona.
"Man måste nog tyvärr räkna med att man gör sådana här misstag och försöka undvika dem framöver i möjligaste mån", säger VD:n till Afv.
Investmentbolaget Flat Capital rapporterar att substansvärdet per aktie ökade till 8 kronor, en ökning med 6,1% jämfört med föregående kvartal.
Uppgången beror främst på positiva värdejusteringar, som i flera fall har sin grund i nya kapitalrundor för vissa innehav till uppdaterade värderingar. Under kvartalet genomfördes fyra investeringar till ett totalt värde av 39 Mkr. Av dessa var tre nya innehav: cirka 18 Mkr investerades i rymd- och satellitbolaget SpaceX, 10 Mkr i säkerhetsföretaget Hemla och cirka 11 Mkr i ett amerikanskt AI-hårdvaruföretag. Cirka 0,5 Mkr investerades även i portföljbolaget CDLP, som tillverkar underkläder.
“Vår rapport är ju mer plus än minus. Och det är väl något slags trendbrott. Vi ser att bolagen går bra, vi ser att de i sina respektive nischer eller branscher är kategoriledare eller på god väg att bli”, konstaterar VD:n Hanna Andreen för Affärsvärlden
Hon kan också se tillbaka på en högre aktivitet i kvartalet, med fler investeringar i onoterade bolag.
“Men generellt sett har marknaden polariserats ganska kraftigt, vilket innebär att de bolag som har det kämpigt att få ihop affärsmodellen har fortsatt svårt att få in kapital”, säger Andreen.
“Vi tackar mest nej”
För bolag som “tickar många boxar” lockas fler hungriga – och riskbenägna – investerare.
“Vi tittar på fruktansvärt mycket nya investeringsmöjligheter. Sen är ju vi selektiva. Vi tackar mest nej så att säga”, förklarar Andreen.
Ett bolag VD:n nog i backspegeln önskat att hon tackat nej till är Getir. Flat Capital tvingades i kvartalet skriva ner värdet på den turkiska matleverantören till en krona. Totalt har investmentbolaget förlorat över 61 Mkr.
“Vi ser ett nollvärde i vårt innehav till följd av hela deras omstrukturering. Vi hade en tro på att de skulle få ihop affärsmodellen i nya marknader och de var väldigt aggressiva på att köpa upp konkurrenter”, säger Andreen.
AI-verktyg är kollegor
Flat Capitals profil bygger på att ta hög risk i onoterade tillväxtbolag, konstaterar Andreen, och att man tyvärr får räkna med den här typen av “misstag” ibland.
“Vi kommer att fortsätta göra riskabla typer av investeringar med förhoppningen om att den riskjusterade avkastningen ska vara väldigt attraktiv i sin helhet på portföljnivå”, säger hon.
I kvartalsrapporten står AI-verktyg listade som medarbetare. Vilket värde tillför dem och kommer någon få löneförhöjning i höst?
“Vi är ganska snåla med löneförhöjningar, så det skulle jag nog inte räkna med”, säger Hanna Andreen med ett skratt.
Samtidigt konstaterar hon att de varje dag använder språkmodellerna Chat GPT och Perplexity.
“När det kommer till att göra någon form av marknadsanalys eller snabbt sammanställa data jobbar vi uteslutande i de här verktygen. Det sparar extremt mycket tid”, säger hon och fortsätter:
“Bara att översätta en rapport som tar oss kanske en timme sparar oss 40-50 000 kronor. I helheten är det kanske lite pengar, men för ett bolag som oss är det ganska stora summor”.
Siemiatkowski deltar inte i emission
Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski är tillsammans med frun Nina största ägare i Flat Capital. VD:n för fintechbolaget är dessutom styrelseordförande i investmentbolaget, som börsnoterades 2021.
Flat Capital annonserade tidigare i höst att man vill ta in 80 Mkr i en företrädesemission. Enligt kvartalsrapporten är den i nuläget säkrad till 69%. Paret Siemiatkowski kommer inte att delta.
Läs också:
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.