Tur att de inte fattar något
Risken finns att även tålmodiga läsare snart uppfattar mig som en monoman dåre. Men den här veckan är det svårt att inte återkomma till min käpphäst den här våren; nämligen vilka bolag som är Sveriges framtidshopp. För i dag presenterar vi landets 33 hetaste unga teknikbolag på sidorna 14–21. Vinnarna – för på 33-listan är alla vinnare – har gallrats ut bland över 200 start up-bolag från hela landet. Allt från teknikhöjd och patentskydd till den kommersiella potentialen i idén har bedömts.
Det är sjunde året som vi gör 33-listan tillsammans med tidningen Ny Teknik och nu börjar man kunna se att vi har varit hyggliga på att identifiera bolag med potential att växa. Under de sex åren hittills har totalt 124 bolag kvalat in på listan någon gång (ett bolag får vara med max tre gånger). Av dessa har elva blivit uppköpta, några för miljardbelopp. Två tidigare listbolag har blivit riktigt stora och nått miljardomsättning – Spotify och Mojang – och ytterligare ett drygt tiotal har nått omsättningssiffror över 100 miljoner kronor. Sex bolag har gått i konkurs eller rekonstruerats.
Resten, omkring 80 procent, är kvar i det som kallas Dödens dal, alltså den långa ökenvandring där forsknings- och utvecklingskostnaderna överstiger omsättningen och där många företag dukar under. Men de flesta lever trots allt fortfarande och lärdomen är att det tar mycket längre tid att bygga ett nytt bolag än vad en ung, entusiastisk och oerfaren entreprenör fattar (experterna brukar räkna med 10–15 år från idé till kommersiell succé). Och tur är väl det – att de inte fattar, alltså – annars skulle vi förmodligen ha svårt att få ihop 33 bolag på listan.
Omåttlig snoppmätning
Hör att Skanska med flera vill lägga ytterligare 6 meter på en planerad skyskrapa vid Ropsten i Stockholm så att det blir Sveriges högsta hus. Ytterligare ett led i omvandlingen av Nordens Venedig till Nordens Düsseldorf. Blir så arg så jag gråter.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.