Stockholmsbörsen
Tungt för verkstad på börsen
Råvarurelaterat och verkstad hade det tungt, bland annat Sandvik där vd:n Björn Rosengren indikerat att han kan komma att lämna positionen ganska snart.
“Humöret på marknaden är fortsatt försiktigt även om ledande aktiemarknader rört sig sidledes senaste veckan”, skrev IG Markets i sin morgonrapport.
Vid 9.40-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned 1,2 procent till nivån 1.576. Aktier för 1,6 miljarder kronor hade då bytt händer på Stockholmsbörsen. De ledande indexen i Frankfurt och Paris var samtidigt 0,9 till 1,2 procent lägre.
Basmetallpriser fördes ned och i botten av det svenska storbolagsindexet återfanns de råvarurelaterade bolagen Boliden och SSAB som backade 3,2 respektive 2,4 procent. Boliden handlas på torsdagen utan rätt till inlösenaktie.
Vidare inom cykliskt var verkstadsbolagen Atlas Copco, SKF och Alfa Laval ned 2,1 till 2,3 procent.
Sandvik tappade drygt 3 procent. Vd:n Björn Rosengren indikerar i en intervju med Dagens industri att han umgås med tankar på att lämna vd-posten i bolaget.
Bland aktier som hämmade nedgången återfanns det mer defensiva Astra Zeneca. Läkemedelsaktien steg drygt 1 procent. Swedish Match var 0,3 procent upp till 455:30 kronor. Barclays har återupptagit bevakning av snusaktien med rekommendationen övervikt och riktkursen 530 kronor.
Hygienbolaget Essity backade marginellt inför en kapitalmarknadsdag. Bolaget har i ett pressmeddelande framhållit att det håller fast vid nuvarande strategi och finansiella mål.
Oljepriserna har rört sig nedåt efter att statistik visat på oväntat höga USA-lager. Lundin Petroleum tappade nära 4 procent och Enquest retirerade drygt 7 procent.
Veoneer avser att ta in totalt 600-690 miljoner dollar i de två emissioner som aviserades häromdagen, mer än tidigare indikerat. Emissionen av aktier kommer att ske till kursen 17:50 dollar, mot en stängningskurs i USA på 17:96 dollar. Aktien som haft det tungt återhämtade drygt 2 procent till 180:10 kronor i Stockholm på torsdagsförmiddagen.
Oscar Properties avancerade 15 procent sedan det meddelats att bolaget kommit överens med Stockholms stad avseende marken för projektet Gasklockan. Enligt avtalet kommer marken i Ropsten att tillträdas i slutet av oktober.
Tidningen Affärsvärlden rekommenderar köp av Mertiva och Bufab och aktierna steg 2,8 respektive 1,6 procent.
HSBC har sänkt rekommendationen för SAS till behåll från köp. Riktkursen sänks till 16 från 26 kronor. Aktien fördes ned 5 procent till 14:66 kronor.
Bilprovningsbolaget Opus har fått en uppgraderad rekommendation till köp (behåll) av Kepler Cheuvreux. Aktien svarade med ett lyft på nära 5 procent.
Pareto har inlett bevakning av Nibe med rekommendationen sälj och riktkursen 110 kronor. Aktien tappade knappt 2 procent till 125:50 kronor.
På makrostatistikfronten visade svensk arbetslöshetsdata för april en klart bättre utveckling än förväntat. Senare under förmiddagen väntas tyskt IFO-index samt PMI för euroområdet.
Rörande handelskonflikten sade den amerikanske finansministern Steven Mnuchin på onsdagen att nästa omgång tullar mot Kina kan vara redo ungefär samtidigt som Donald Trump väntas träffa kinesiske presidenten Xi Jinping vid G20-mötet den 28-29 juni.
“Jag är fortfarande hoppfull att vi kan komma tillbaka till bordet. De två presidenterna kommer sannolikt träffas i slutet av juni”, sade han vidare.
USA-terminerna tappade 0,7 till 1,1 procent efter att de ledande börserna i New York stängt svagt ned på onsdagen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.