Tunga investmentbanken: Räkna med fler utköp från svenska börsen

Fler bolag kan komma att köpas ut från svenska börsen ifall värderingarna fortsätter att vara låga, enligt Fredrik Wranéus och Raphael Bejarano på amerikanska investmentbanken Jefferies. Samtidigt ser de en uppsida inom jordbruk och djurvårdssektorn framöver.
Tunga investmentbanken: Räkna med fler utköp från svenska börsen -
Raphael Bejarno, Co-Head of Global Investment Banking på amerikanska investmentbanken Jefferies tillsammans med kollegan Fredrik Wranéus, Head of Continental Europe and Nordic Investment Banking. Foto: Pressbild/Olof Ehrs

Många företag har den senaste tiden haft problem med brutna leveranskedjor, ökade råvarupriser och inflationsstegringar. De senaste årens lågräntemiljö har också möjliggjort snabb tillväxt, vilket kan bli ett problem när centralbank efter centralbank höjer sina räntor och förväntan om stark tillväxt finns där men lånen blir dyrare. På kort tid har bland annat LeoVegas, MyFC, Transcendent Group, Swedish Match, Haldex och Momentum Software fått bud på att bli utköpta från börsen – och listan kan komma att bli längre.

”Många bolags-VD:ar frågar sig själva vad de kan göra för att fortsätta ha lönsam tillväxt. Då är svaret för många att titta på bolagsförvärv eftersom det gör att bolaget växer samtidigt som bolaget får lönsamma synergieffekter. Många bolag har dessutom stora balansräkningar samtidigt som riskkapitalbolagen lyckats samla in pengar till nya fonder, och de pengarna måste de investera enligt sina cykler. Så det finns mycket kapital för att göra M&A:s”, säger Fredrik Wranéus, Head of Continental Europe and Nordic Investment Banking på Jefferies.

Fredrik Wranéus har jobbat med M&A i många år och startade upp Jefferies Nordenkontor 2014. Foto: Pressbild/Olof Ehrs

Samtidigt har börsen blivit surare och pressat ned värderingarna för flera börsbolag. Kombinationen med att mängden privata bolag i rätt storlek som kommer att säljas är begränsat gör att både riskkapitalbolag och strategiska köpare vänder blickarna mot börsen.

”Vad vi ser är att trenden om att göra public to private bara har börjat och kommer att fortsätta. När vi kollar pipelinen ser vi fyra gånger fler potentiella utköp från börsen än ett vanligt år. Så M&A-marknaden kommer fortsätta vara aktiv, men det är en annan typ av affärer som kommer göras, det vill säga utköp”, säger Fredrik Wranéus.

Ni specialiserar er bland annat på techbolag, men hur värderar ni ett privatägt techbolag när jämförbara noterade bolag sjunkit så drastiskt?

”Techvärderingarna är astronomiskt låga. Flera techbolag som förra året förberedde sig för IPO har valt att inte göra det för värderingen är så mycket lägre än vad de skulle fått för ett år sedan och de som noterades förra året har haft det tufft. Techbolagen, som överväger att noteras, är en relativt liten gemenskap och jag tror att många VD:ar och grundare inte vill noteras så snabbt längre utan växa sig större, bli tuffare och bli mer motståndskraftigt”, säger Raphael Bejarano, Co-Head of Global Investment Banking på Jefferies.

FAKTA: Fredrik Wranéus

Född: 1970

Gör: Head of Continental Europe and Nordic Investment Banking på Jefferies

Bakgrund: Studerade företagsekonomi vid Lunds universitet, tillbringade nästan 20 år i London och arbetade med M&A för Merrill Lynch och Credit Suisse. Var med och satte upp kreditfonden Cordet. Flyttade till Stockholm 2014 för att sätta upp Jefferies Nordenkontor.

Det märks att de två cheferna på Jefferies gillar Sverige. Raphael Bejarano lyfter fram att Stockholm blivit ett europeiskt Mecka för tillväxtbolag med bra grogrund för techbolag att lyckas. Jefferies kundbas består av tillväxtorienterade investerare som också ser Skandinavien som ett stabilt ekosystem med tunga pensionsfonder som gärna är med och investerar vid börsnoteringar och som har en långsiktig horisont med sitt ägande.

Jefferies etablerade ett permanent Nordenkontor 2014, i samband med att Fredrik Wranéus rekryterades som chef. Bland kunderna finns bland annat riskkapitalbolagen EQT och Triton. Jefferies var köprådgivare åt EQT i samband med köpet av kylcontainerbolaget Envirotainer, som Affärsvärlden skrivit om tidigare. Den amerikanska investmentbanken har också varit rådgivare i samband med börsnoteringarna av norska logistiklösningsbolaget AutoStore, svenska marknadsundersökningsbolaget Cint och svenska bilrutereparatören Cary Group, för att nämna några.

Kreditfonder på frammarsch

Själva drivmotorn för många riskkapitalbolag är tillgången till lån från banker och andra kreditinstitut, kallat förvärvsfinansiering. Under vintern och våren har flera stora banker haft problem med att sätta upp syndikat med andra långivare för sina större affärer, men det har lett till att andra typer av långivare flyttat fram sina positioner.

”Tillgången på förvärvsfinansiering har blivit svårare och mer oförutsägbar jämfört med om marknaden hade varit mer positiv. Vi ser en klar trend de senaste månaderna att direktlångivare, som kreditfonder, har tagit en större marknadsandel,” säger Raphael Bejarano.

I Norden har de större bankerna sedan pandemin startade fokuserat mer på sina existerande portföljbolag istället för nya förvärv som riskkapitalbolaget gjort. Därför har kreditfonderna vuxit kraftigt på den nordiska marknaden, enligt Fredrik Wranéus.

Raphael Bejarano ser positivt på den nordiska marknaden. Foto: Pressbild/Olof Ehrs

”Kreditfonderna har vuxit och måste precis som riskkapitalbolagen investera sina pengar. Fördelen för dem i dagens marknad är att de inte behöver syndikera vid större affärer. De kan ta en större risk men också ta mer betalt för det”, säger Fredrik Wranéus.

Vid vissa budgivningar har de större riskkapitalbolagen valt att betala kontant och ordna finansieringen i efterhand, vilket fortfarande kommer vara möjligt men i en minoritet av fallen, menar Raphael Bejarano.

”Priset de betalar är kanske högre än för sex månader sedan, men riskkapitalbolagen har möjlighet att refinansiera när affären är klar och få bättre lånevillkor om de vill. Men även om räntan fortsätter att gå upp kommer riskkapitalbolagen ha möjlighet att omförhandla lånen så länge bolaget är bra”, säger Raphael Bejarano.

Jordbruk viktig sektor kommande 15 åren

Under 2021 var Jefferies involverade i 123 M&A-transaktioner globalt sett där värderingen var över en miljard dollar. Jefferies har nyligen inrättat ett M&A-team som fokuserar på jordbruk för att spetsa sin kompetens till kunder.

”Jordbruk är en smal specialisering men ett område som få av våra konkurrenter erbjuder rådgivning inom. Våra klienter vet att jordbruk kommer att bli en otroligt viktig sektor de kommande 15 åren”, säger Raphael Bejarano.

FAKTA: Raphael Bejarano

Född: 1984

Gör: Co-Head of Global Investment Banking på Jefferies

Bakgrund: Född i Israel men växte upp i Storbritannien med familjen i USA. Studerade historia på University of Cambridge. Började arbeta på Jefferies år 2006.

Riskkapitalbolaget EQT:s köp av danska livsmedelsbolaget Chr. Hansens tillverkning av naturliga färgämnen är en affär som skett inom området nyligen.

”Jordbruk är en nyckelsektor som kommer vara viktig framöver. Vi ser även att djurhälsosektorn fortsätter vara väldigt, väldigt viktig. Då är det viktigt att ha team som kan arbeta med med allt inom de sektorerna eftersom det är där transaktionsaktiviteten kommer vara”, säger Fredrik Wranéus och nämner att Jefferies agerade finansiell rådgivare när EQT sålde en minoritetspost i IVC Evidensia till Silver Lake, Nestlé – och EQT.

Att ett riskkapitalbolag säljer ett portföljbolag till en av sina egna fonder brukar inte vara så populärt bland övriga budgivare och rådgivare. Hur är det att vara rådgivare när en sådan situation uppstår?

”I det här fallet rörde det sig om en minoritetsandel och en ny extern investerare, Silver Lake, som investerade på samma villkor bekräftade att priset var rättvist”, säger Fredrik Wranéus och tillägger:

”Man kan också se det som ett styrkebesked för en ny investerare att samma riskkapitalbolag vill fortsätta investera i bolaget eftersom det visar att de kommer fortsätta jobba hårt för att fortsatt skapa värde.”

FAKTA: Jefferies

  • Amerikansk investmentbank som grundades 1962.
  • Hade en årlig inkomst före skatt i november 2021 om drygt 2,3 miljarder dollar.
  • Har drygt 1380 inställda investmentbankers globalt, varav 315 arbetar i Europa, Mellanöstern och Afrika.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF