Tullar
Tullhotet öppnar för nya handelsavtal: ”Just nu står stjärnorna rätt”

USA pausar de nya handelstullarna i 90 dagar. Det meddelade Donald Trump på onsdagskvällen. Efter beskedet råder börseufori – men Trumps tvära utspel fortsätter att skapa osäkerhet på marknaden. På sikt kan det pressa utsatta länder närmare varandra och skynda på nya frihandelsavtal.
“Det är lite som astrologi. När stjärnorna står rätt kan något plötsligt hända. Och just nu står stjärnorna rätt för många av Europas nuvarande och potentiella handelspartners”, säger Christofer Fjellner (M) till Affärsvärlden.
Han är idag oppositionsborgarråd i Stockholm, men var tidigare tidigare Europaparlamentariker i 15 år. Då förhandlade han frihandelsavtal med bland annat Indien.
“Utsatta länder ser hur tullarna kan slå mot dem och inser att de behöver öppna nya marknader. Det ger ett gynnsamt utgångsläge för viktiga förhandlingar”, säger han.
Tullarna kan skapa momentum
En liknande bild tecknas av Cecilia Malmström, EU-kommissionär för handel 2014–2019. Hon ser tydliga paralleller till Donald Trumps förra mandatperiod då hon fick en rad frusna frihandelsförhandlingar plötsligt tog fart.
”När USA vänder sig inåt skapas ett tryck på andra länder att söka nya allianser. Och EU blir ett naturligt nav för sådana initiativ”, säger Malmström.
Hon påminner om hur avtal med bland andra Kanada, Japan, Vietnam och Singapore slutfördes under hennes tid i kommissionen. USA:s protektionistiska svängning skapade ett politiskt momentum som drev på förhandlingarna och fick andra länder att sluta avtal med EU.
Nya möjligheter i Stilla havet
Malmström lyfter särskilt möjligheterna att fördjupa handeln med länder kring Stilla havet. Där har flera av EU:s nära partners – som Japan, Kanada och Australien – redan har starka handelsband sinsemellan. En närmare koppling dit skulle enligt henne stärka Europas inflytande och ge tillgång till snabbt växande marknader. Flera av dessa länder har dessutom tydligt tagit avstånd från USA:s tullar. Australiens premiärminister Anthony Albanese beskrev dem som “inte en väns handling”.
Ett konkret skifte märktes i helgen. Österrikes ekonomiminister Wolfgang Hattmannsdorfer öppnade för att slutföra frihandelsavtalet mellan EU och Mercosur. Han har tidigare varit en av de tydligaste motståndarna.
Mercosur är ett sydamerikanskt handelsblock med bland andra Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay. Avtalet har förhandlats i över 20 år och skulle omfatta cirka 780 miljoner konsumenter.
Malmström menar att EU nu har en chans att ta en mer aktiv roll i ett splittrat handelssystem. Men då krävs starkare band både till gamla allierade och till nya marknader i Sydamerika och Asien.
“EU är en stark aktör och en attraktiv handelspartner. Vi har avtal klara att ratificera och andra förhandlingar som nu bör slutföras”, säger Malmström.
“Nu finns ett läge”
Trots att USA spelar en central roll i Europas handel ser Christofer Fjellner också möjligheter i att söka sig bortom den amerikanska marknaden.
“Det är svårt att helt ersätta den amerikanska marknaden. Men vi ska komma ihåg att de flesta av världens invånare bor utanför USA. Den globala tillväxten sker främst i andra länder”, säger han och lägger till:
“Om vi sluter ambitiösa frihandelsavtal med de nationer som nu drabbas av tullarna, och får in europeiska produkter på deras marknader, då kan vi vända krisen till en möjlighet. Nu finns ett läge att visa att Europa är open for business.“
Läs mer:
Alla fördelarna med Trumps tullar
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.