Exporttullar till USA kan halvera Kinas tillväxttakt

Nya tullar på 60% för all kinesisk export till USA skulle kunna mer än halvera Kinas årliga tillväxttakt.
Exporttullar till USA kan halvera Kinas tillväxttakt - Obama US China
Capitolium i Washington DC i USA i bakgrunden. Framför den amerikansk och kinesisk flagga. Foto: AP Photo/Charles Dharapak

Det framgår av en analys från UBS, enligt Bloomberg News.

Presidentkandidaten Donald Trump har tidigare i år sagt att en skatt på 60 procent för kinesiska varor övervägs. För 2023 uppgick Kinas tillväxt till 5,2 procent och målet är runt 5 procent i årlig tillväxt framöver, men skulle tullarna införas kan landets BNP minska med 2,5 procentenheter efterföljande år.

De negativa effekterna skulle komma både från en exportnedgång och en minskning i konsumtion och investeringar, enligt analysen.

“Över tid kan potentiellt mer export genom och produktion i andra ekonomier bidra till att minska effekterna av högre amerikanska tullar, men det finns också en risk för att andra länder höjer tullarna på import från Kina också”, skriver UBS ekonomer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.