Tuffare tag mot bonusprogram

Stockholmsbörsen rensar nu upp rejält i redovisningsträsket kring börsföretagens incitamentsprogram till företagsledningen och övrig personal. Öppenheten ska bli total.

I god tid inför årsredovisningssäsongen har Aktiemarknadsnämnden presenterat ett tjugosidigt dokument med en rad nya riktlinjer som ska styra upp de senaste årens debatt, bråk och stundtals hårda kritik mot olika former av personaloptioner, konvertibler och syntetiska optionsprogram.

Framöver ska aktieägarna slippa ta ställningen till program som klubbas hals över huvud på extrastämmor – som i Skandia eller Eniro. Förslag om incitamentsprogram ska istället läggas fram på ordinarie bolagsstämmor. Och det berör inte bara konvertibler och teckningsoptioner utan även olika former av syntetiska program och personaloptioner.

Det ska också bli slut på dunkla avtalsformuleringar som kan leda till att aktieägarna flera år senare blir sittandes med en dyr nota för program de aldrig känt till i dess fullständiga innehåll – som i Assa Abloy. Istället ska förslaget i sin helhet skickas till aktieägarna i god tid inför beslutet och då innehålla kompletta beräkningar och argument som förklarar varför programmet behövs. I årsredovisningen ska dessutom kostnaden för samtliga löpande incitamentsprogram framräknas.

”Vi räknar med att bolagen följer våra rekommendationer. Många institutionella aktieägare sätter idag stor vikt vid Aktiemarknadens utlåtanden”, säger Ragnar Boman, finansiell rådgivare och en av de som varit med och tagit fram det nya förslaget.

Bland de som välkomnar Aktiemarknadsnämndens nya tydliga redovisningsregler finns Aktiespararnas Riksförbund, som själva la fram förslag om större öppenhet kring incitamentsprogram förra veckan. På en punkt skiljer sig dock Aktiemarknadsnämnde och Aktiespararna åt. Aktiespararna vill begränsa utspädningen till 5 procent av kapitalet, medan Aktiemarknadsnämnden nöjer sig med en principiell diskussion om programmens rimlighet.

”Utspädningen måste varje aktieägare själv få ta ställning till. Ett felaktigt utformat optionsprogram med till synes låg utspädning kan bli jättedyrt medan ett bra program kan vara helt acceptabelt även om utspädningen blir hög”, säger Ragnar Boman.

Aktiemarknadsnämnden har inga formella sanktionsmöjligheter. Istället ska nämndens rekommendationer leda till frivilliga ändringar i syfte att säkerställa Stockholmsbörsen som en trovärdig marknadsplats.

Bakom Aktiemarknadsnämnden står en rad experter och rådgivare från olika firmor som agerar på aktiemarknaden. Bland dem som deltagit i rekommendationen kring incitamentsprogrammen märks exempelvis Claes Dahlbäck, tillträdande ordförande i Investor, Michael Orrgard på Enskilda Securities, Anders Lannebo på Lannebo Fonder samt Tor Marthin, AMF Pension.

Aktiemarknadsnämndens tuffare krav på incitamentsprogram:

# beslut ska fattas på ordinarie bolagsstämma.

# årsredovisningen ska innefatta information om nya och gamla incitamentsprogram och dess utfall under året

# beslut alltid tas på bolagsstämman i enlighet med Leo-lagens regler.

# styrelseledamöter inte ska delta i besluten.

# syntetiska optioner som kan förväntas få väsentlig betydelse för bolaget ska tas upp på bolagsstämman.

# beslut om köpoptioner som även berör styrelsen ska tas upp på bolagsstämman.

# beslut på stämman bör fattas med 9/10 majoritet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.