Tuffare marknad för svenska tillväxtbolag

Det uppges nu vara slut med pengaregn över de svenska tillväxtbolagen. Stigande räntor gör att framtida vinster värderas lägre, vinster som tillväxtbolag oftast har är i framtiden, skriver nyhetsbyrån TT.
Tuffare marknad för svenska tillväxtbolag - UNGDOM EKONOMI
Genrebild Foto: Stina Stjernkvist / TT
Många tillväxtbolag har fått skära ner på personal den senaste tiden. I USA har Netflix fått säga upp samtidigt som Uber och Twitter har anställningsstopp. Kry i Sverige har fått säga upp runt 100 personer.

“Många entreprenörer tror att de inte är drabbade. De tycker kanske att bolaget har nått sina mål och levererat. Även om man har det så ser konjunkturen annorlunda ut. Entreprenörerna kommer att märka att det är svårare att få in kapital och att värderingarna inte kommer att fortsätta upp,” säger Joachim Karlsson, vd på Almi Invest, till TT.

Joachim uppger också att det kommer vara svårare för mindre bolag att attrahera kapital. Desto lättare kommer det dock vara för de stora. Dock kommer värderingarna komma ner, Klarna väntas till exempel få sänka sin värdering med en tredjedel, enligt uppgifter till Wall Street Journal.

“Vi kommer från en marknad med nästan lite extremt höga värderingar. Det gäller att komma ihåg att 2021 var ett rekordår. Till syvende och sist måste alla bolag bli lönsamma om de ska kunna överleva på sikt. Man kan också se det här som en möjlighet. Värderingarna blir lite mer sunda, förväntningarna lite mer realistiska,” säger Isabella de Feudis, vd på SVCA som är en intresseorganisation för svenska riskkapitalfonder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.