Tuffare analytikerregler bidde en tumme
Det som satte igång debatten om reglerna för analytikernas aktieaffärer var det svaga förtroendet för dem efter de dåliga råden under IT-boomen och att Merrill Lynch i somras skärpte sina regler dramatiskt. Analytiker inom ML fick förbud att handla med de aktier de själva bevakar. Inom Credit Suisse First Boston gäller samma sak.
Även Fondhandlareföreningen aviserade i höstas nya regler.
Men förslaget från i höstas är omarbetat, och det finns flera viktiga skillnader. En är att handelsembargot för en aktie som analyserats inte blir en hel vecka som då föreslogs utan 12-24 timmar. En annan att analytikern får lov att gå emot sin egen rekommendation, efter en viss tid. Till sist kommer inte analytikernas aktieinnehav att offentliggöras i sin helhet utan endast i berörda bolag. De nya reglerna ser ut så här:
– Den som utarbetar eller medverkar till en analys ska på analysen uppge om han/hon äger aktier i bolaget, antal behöver dock inte anges och inte heller förändringar.
– Den som medverkat i en analys har förbud att handla i aktien den dag analysen släpps och även dagen efter, sedan är det fritt fram.
– Om rekommendationen ändras får analytikern under en viss tid, som arbetsgivaren bestämmer, endast göra affärer i linje med rekommendationen. Sedan är det fritt fram att gå emot sin egen analys.
– När det gäller corpanställda får de inte göra några aktieaffärer alls utan ledningens stillstånd.
Utöver dessa regler gäller de vanliga insiderreglerna, som säger att en insider eller närstående inte får utnyttja sin position till att göra affärer på exklusiv information. Dessutom ska anställda som arbetar med placeringar rapportera sina innehav samt förändringar till ledningen, detta är dock även i fortsättningen en rent intern information. De får inte heller göra korta affärer.
Fondhandlareföreningens VD Per-Ola Jansson ´säger sig vara nöjd med förslaget. ”Ja, vi ligger långt fram i Europa, London har inte gjort några förändringar än, och vi har gått längre än vår amerikanska motsvarighet SIA, som också nyligen har ändrat sina regler. Det är bra att det finns en internationell samsyn, ett golv. Vi har lagt en ribba, i övrigt är det upp till de enskilda instituten, de kan gå längre i sina regler om de vill och det gör de ofta.”
Varför har ni minskat antalet dagar som handelsembargot gäller efter en färsk analys, har firmorna pressat på? ”Nej det har de inte, jag vet inte vad de tycker. Vårt beslut grundar sig på att effekten av analysen klingar av ganska snabbt. Efter ett par dagar har alla som är observanta sett analysen”, säger Per-Ola Jansson, VD för Fondbolagens förening.
När det gäller affärer som inte sker i direkt anslutning till analys bestämmer också arbetsgivaren hur lång tid förbudet att handla emot sitt eget råd ska gälla, varför? ”Därför att det skiljer så enormt från fall till fall vad som är lämpligt.”
Och om jag äger aktier i H&M och har haft köp i säg sex månader och inte har någon avsikt att ändra det inom kort kan jag ändå gå emot min rekommendation och sälja om firman säger att jag får göra det efter så lång tid? ”Ja.”
Om analytikern använder diskretionär förvaltning eller har fonder gäller inte dessa reglerna. “Då har man flyttat ut ansvaret för förvaltningen”, menar Per-Ola Jansson.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.