Tuffa tider kräver hårda nypor
Nu skrivs kravspecifikationen på vd:ar och andra chefer om. De personer som Affärsvärlden talat med har delvis olika syn på vilka ledaregenskaper som efterfrågas i en vikande konjunktur. Men en sak tar så gott som samtliga upp: Ökad förändringsbenägenhet, alltså en förmåga att dels ta in fler intryck från marknaden, dels snabbt kunna fatta beslut, ofta tuffa beslut.
Jan Jaldeland, som är chefsrekryterare på Transearch, uttrycker det så här: “En vd på ett företag som påverkas negativt av lågkonjunkturen måste vara elakare.”
– För en chef har inte all världens tid i tuffa tider. Om det brinner kan man inte sammankalla ledningsgruppen nästa fredag och fatta beslut i lugn och ro. Det är snabba beslut som gäller och då måste man ofta vara mer auktoritär.
En styrelse som oroar sig för att efterfrågan störtdyker rekryterar knappast en färsking till att styra företaget genom hårda tider, hur arbetsvillig och nytänkande han eller hon än må framstå. Man har inte råd att chansa. I stället är vi på väg in i de seniora ledarnas guldtid, spår Jan Jaldeland.
– Nu kommer fler företag att efterfråga chefer som varit med i tidigare kriser. En person som bara har jobbat i en positiv marknad har sämre förutsättningar att klara jobbet.
Kjell Lindström, omvärldsbevakare på ledarskaps- och organisationskonsulten Noden, är inne på samma spår men vill inte använda ordet “elakhet”. När det gungar under marken måste chefen utstråla säkerhet, menar han.
– Ledarskap handlar om att hantera andra människors osäkerhet. Hos medarbetare för att de inte ska tappa arbetslusten när efterfrågan viker. Och aktiemarknaden, om den vädrar osäkerhet sjunker aktien och då gäller det att till exempel stänga ner tre fabriker för att visa handlingskraft, då brukar aktien vända uppåt, säger Kjell Lindström.
– När osäkerheten ökar måste chefen agera. Många vänta-och-se-chefer, sådana som hoppas att problemen blåser över av sig självt, kommer att bytas ut mot coolare, självsäkrare chefer.
ATT Bengt Nilsson, i dag vd på koncernen Åkers, skulle vara elak har Affärsvärlden ingen anledning att tro. Gammal är han inte heller, 47 år. Men han har stor erfarenhet av att leda företag i kris.
– Jag har ju jobbat hela min yrkeskarriär inom stålindustrin och vi har ju haft vår beskärda del av svagare konjunkturer.
Värst var läget mellan 1991 och 1993. Då var Bengt Nilsson produktionschef på Ovako.
– Vi tvingades till omfattande neddragningar i skiftgång och kraftiga personalminskningar.
Några år senare upprepades historien.
– Under mina första år på Uddeholm Tooling, runt 2000, tvingades vi säga upp nästan 25 procent av personalstyrkan.
– Min främsta lärdom från dessa mycket jobbiga perioder är just nödvändigheten av tydlighet och kommunikation. Det är inte svårt för människor att förstå att saker måste göras om man är informerad om hur det ser ut. Sedan är det oerhört viktigt att inte slå ned blicken alltför mycket och bli alltför kortsiktig i planerandet. Det gäller att hålla upp servicegraden mot kunder och att göra ett minst lika professionellt intryck även när lönsamheten är ansträngd.
– Självfallet är det vissa skillnader att leda en verksamhet i en kärvare konjunktur. Det är väl lite grann som anfall och försvar i en fotbollsmatch. Det blir ännu viktigare med tydlighet och klar kommunikation. Planeringshorisonten blir kortare och målen kommer liksom närmare.
Fast än så länge behöver han inte växla om till lågkonjunkturledarskapet.
– Vi levererar valsar till den globala stålindustrin och den går ju fortsatt mycket starkt. Fast alla påverkas ju av det som händer omkring oss, så en viss försiktighet kan väl skönjas i beteendet hos aktörerna.
I bankvärlden däremot märks det att det ekonomiska läget är mer ansträngt. Kundernas beteende förändras, vilket ställer nya krav på ledarskapet.
– Vi ser att våra kunder reagerar på den vikande konjunkturen genom att ha en försiktigare strategi i exempelvis sina investeringar. Många viktar om sina aktieinnehav till mer säkra placeringar, drar ned sin aktivitetsnivå eller helt enkelt säljer av delar av sina aktie- och fondinnehav och har sparandet stående i likvida medel på depån. Kunderna blir försiktigare med belåning framöver. Självklart kommer folk fortsätta att låna till sitt boende, men jag tror att många tänker till en extra gång över storleken på den ekonomiska ryggsäck som man tar på sig, säger Fredrik Sauter, vd på Skandiabanken.
– Det blir ännu viktigare att fokusera på kund och kundnytta. När resurserna blir mer begränsade är det kritiskt att se till att de resurser som finns verkligen läggs där de gör mest nytta för kunderna och att skära ned på de ställen som inte påverkar kund. En annan viktig sak för mig är att säkra att våra medarbetarna fortsätter att känna engagemang för vår ambition att vara en smidig och schysst bank med vassa erbjudanden.
Fredrik Sauter var för några år sedan vd på krisdrabbade konsultföretaget Result Sverige där han tvingades säga upp stora delar av personalstyrkan.
– När de ekonomiska förutsättningarna förändras gäller det att hålla huvudet kallt och fokusera på att bevara de områden som är viktiga för kunder och verksamheten, men samtidigt att våga ifrågasätta och sedan fatta och genomföra nödvändiga beslut. Organisationen sätts på prov när man ställs inför svåra utmaningar. Det kanske viktigaste under den tiden är att se till att kommunicera och åter kommunicera varför man tvingas till att prioritera och göra förändringar. I det läget gäller verkligen att måla upp varför man ska lyckas och vad man vill uppnå. Samtidigt måste man vara ödmjuk inför att förändringar upplevs på olika sätt av olika människor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.