Tuff match för Astra i ”fettkriget”

Det blir ingen enkel match för Astra Zeneca att sälja in sin kolesterolsänkare Crestor, trots gårdagens positiva studieresultat. Konkurrensen på den hägrande miljardmarknaden är stenhård.

Kolesterolkriget kan enkelt beskrivas som dels vilket läkemedelsföretag som kan ta fram de bästa studierna kring hur kolesterolet i blodet ska regleras, dels vilket läkemedelsföretag som kan organisera den mest effektiva försäljningsorganisationen för att sälja in budskapet hos världens hjärtläkare.

Redan idag är den så kallade statinmarknaden värd 14 miljarder dollar och växer med 20-25 procent per år. Pfizer har med sitt så kallade superstatin Lipitor just nu ett tydligt ledarskap. På marknaden finns också två äldre statiner, som inte är lika potenta – Mercks Zocor och Bristol-Myer Squibbs Pravachol.

Astrazeneca har i studier med framtidshoppet Crestor visat sig kunna sänka nivåerna på det dåliga LDL-kolestrolet i blodet mer än andra andra statiner, även Lipitor. Andra studier visar att Crestor även är bättre på att höja nivån på det goda HDL-kolestrolet. Därmed finns två verkliga försäljningsargument.

Nästa fråga blir då om Astrazeneca ska sälja Crestor tillsammans med någon partner eller helt på egen hand. Ett besked kommer sannolikt relativt snart efter det att Astrazeneca lämnat in en registeringsansökan, planerad till nu i juni. Redan idag har Astrazeneca med 6.000 säljare den tredje största säljorganisationen på USA-marknaden. Pfizer och Glaxosmithkline har 8.000 säljare var.

En titt på marknaden visar vad det handlar om när Crestor ska lanseras om ungefär ett år:

1. Pfizer laddar redan för motattack med flera olika patientstudier som ska visa på Lipitors goda medicinska profil. Totalt ska 40.000 patienter följas upp.

”Vi har ett frakttåg med data som kommer att presenteras de kommande sex åren”, sa en hög chef på Pfizer till Wall Street Journal nyligen. Till nya preparat hör en kombinationbehandling med Lipitor och blodtryckssänkande medel som väntas nå marknaden 2003.

Merck är å sin sida påväg att ta fram en behandling där det egna Zocor kombineras med medicin från Shering-Plough i ett preparat som väntas nå marknaden 2003/2004.

2. Patententet på Mercks Zocor går ut 2003 och ingen vet vilken effekt det kan ha på prisbilden. Under andra halvan av 2005 kommer antalet olika generika-statiner att slå igenom ordentligt, tror flera branschbedömare. Mot det talar at det finns en stark varumärkeslojalitet bland hjärt-kärlpatienter.

3. Ett nytt superstatin av samma slag som Crestor och Lipitor är på väg från japanska Kowa/Nissan och Sankyo, pitavastatin. Det ska introduceras i Japan i början av 2002 och väntas nå USA-marknaden 2004. Schweiziska Novartis kommer att sköta försäljningen i Europa med start 2005.

4. Astrazeneca är inte heller ensam om att bredda intresset mot andra sjukdomsgrupper. Pfizer har en CETP-hämmare i klinisk FAS II. Glaxosmitkline och Eli Lilly arbetar precis som Astrazeneca med PPAR-agonister för behandling av bland annat diabetespatienter.

I bakgrunden finns förstås hotbilden om kritik mot alltför bred användning av statiner. En stor del av de patientgrupper som har för höga kolestrolvärden i blodet borde kunna reglera dessa lika bra med en bättre kosthållning. Just nu ser det dock ut som en stor del av läkarkåren kommer att gå på läkemedelsbolagens linje och skriva ut statintabletter, precis som vilken vitamintablett som helst.

Marknadsandelar för kolesterolsänkare i USA, 2000

Lipitor 45,9 procent Zocor 30,9 procent Pravachol 14,5 procent Mevacor 3,3 procent

Källa: Wall Street Journal

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG