Trustormålet inte till Högsta Domstolen
Riksåklagaren anser inte att ärendet är av sådan karaktär att Högsta domstolen behöver ta ställning för ledning av rättstillämpningen.
”Högsta domstolen är en prejudikatsinstans som är till för att pröva frågor som är vägledande för andra domstolar. Trustorärendet handlar om bevisningen och är därmed inte av vikt att pröva”, säger Lennart Guné, chefsåklagare på Riksåklagaren till Ekonomi24.
”Det är fullkomligt naturligt att inte föra ärendet vidare, det vore tjänstefel. För att ärendet ska upp i HD så ska det vara prejudicerande frågor som ska avgöras, i detta fallet handlar det enbart om bevisfrågor som stått under diskussion”, säger Leif Silbersky, ombud för Thomas Jisander.
Riksåklagaren instämmer dock i Ekobrottsmyndighetens kritik, som går ut på att Hovrätten fattat ett felaktigt beslut när de friade Thomas Jisander och Peter Mattsson. Lennart Guné skriver om hovrättens bedömning:
”Domstolens slutliga bedömning av uppsåtsfrågan framstår således därför som oriktig i förhållande till den bevisning som enligt min mening med tillräcklig grad av styrka talar för ett bifall i åtalet”.
Lennart Guné anser att ”hovrätten har övervärderat betydelsen av de invändningar de åtalade har fört fram.”
Petr Mattsson och Thomas Jisander dömdes i tingsrätten för trolöshet mot huvudman till fem års fängelse på grund av sin inblandning i Trustoraffären. Peter Mattsons dom blev tre års fängelse för medhjälp till trolöshet mot huvudman. Hovrätten friade dem däremot nyligen.
Åklagaren Bo Skarinder vände sig därefter till Riksåklagaren för att denne skulle föra ärendet vidare till Högsta domstolen. Riksåklagaren har nämligen en exklusiv rätt att utan prövningstillstånd ta ett åtal till Högsta domstolen. Riksåklagaren gör en självständig bedömning om ett ärende ska hamna på HD:s bord eller inte.
Hovrättens dom kom den elfte april och rätten ansåg att det inte gick att tillräckligt säkra slutsatser “för att kunna fastställa att det vuxit fram en plan att överta ett investmentbolag med bolagets egna medel”. Hovrätten konstaterade att även om det finns mycket i åklagarens utredning som talar för att de åtalade kan ha varit medvetna om brottsplanen finns det också utrymme för osäkerhet.
I och med att Riksåklagaren nu inte för ärendet vidare till HD så vinner hovrättens dom laga kraft och Peter Mattsson och Thomas Jisander är därmed frikända från misstankarna.
Båda har hela tiden nekat till brott och i stället hävdat att de själva blivit lurade av den förmodade huvudmannen i härvan, Joachim Posener.
Jisanders och Mattssons försvarslinje har gått ut på att de sett affären som en bra affärsidé och inte som en brottsplan. Tingsrätten ansåg dock att Jisander och Mattsson måste ha insett att Trustors aktier skulle köpas för bolagets egna pengar. Trustoraffären inleddes sommaren 1997 när lord Moyne, eller Jonathan Guinness som han egentligen heter, köpte aktiemajoriteten i det svenska investmentbolaget Trustor. Huvudägaren fick sedan betalt med pengar som tagits direkt ur Trustors kassa, vilket är olagligt. Totalt flyttades 770 Mkr från Trustors konto i Stockholm till Thomas Jisanders Londonkonto. 90 Mkr fördes vidare till privata konton i Schweiz.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.