Trustly varnas och tvingas betala 130 miljoner

Finansinspektionen ger Trustly en varning för allvarliga brister i bolagets efterlevnad av penningtvättsregelverket. Bolaget ska också betala en sanktionsavgift.
Erik Thedéen, säger att Nord Fondkommission är ett tydligt exempel på när försäljning drivs mot det som är gynnsamt för det egna företaget istället
Erik Thedéen, generaldirektör Finansinspektionen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Betaltjänstföretaget Trustly får en varning och ska betala en sanktionsavgift på 130 miljoner kronor.

Det skriver Finansinspektionen, FI, i ett pressmeddelande där det framgår att Trustly inte har uppfyllt centrala delar i regelverket om penningtvätt.

“Företaget har haft brister i sin allmänna riskbedömning, riskklassificering av kunder, rutiner och riktlinjer för kundkännedom, åtgärder för kundkännedom samt i sin övervakning av kunder. Bristerna har varit allvarliga och har funnits inom företagets största affärsområde, spelbranschen, som är förenad med hög risk för penningtvätt och finansiering av terrorism”, skriver FI.

Dessutom menar FI att Trustly inte på ett korrekt sätt har identifierat vem som är kund till företaget i penningtvättslagens mening. Trustly föreläggs därför att rätta till bristerna.

“Trustlys roll i betalkedjan, mellan spelbranschen och ett stort antal banker, ger företaget förutsättningar att se flöden som inte är möjligt för andra aktörer. Ett företag som har valt snabbhet och enkelhet som sin affärsidé i spelbranschen behöver göra ett grundligt jobb för att motverka penningtvätt. Så har inte varit fallet när vi har undersökt dem”, säger generaldirektör Erik Thedéen i pressmeddelandet.

Vidare ges även betaltjänstföretaget ClearOn en varning för allvarliga brister i företagets arbete för att motverka penningtvätt. ClearOn ska betala en sanktionsavgift på 14 miljoner kronor.

“Kontanter fortsätter att vara ett viktigt verktyg för kriminella, eftersom de gör det svårare att spåra pengarna. Det är mycket allvarligt att ClearOn, som har en omfattande kontanthantering, inte har vidtagit kraftfulla åtgärder för att motverka att de utnyttjas för penningtvätt”, säger generaldirektör Erik Thedéen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.