Oscar Properties i spillror under Norman – nu ska han rädda Arlanda

Peter Norman har blivit utsedd av regeringen att leda den senaste i raden av utredningar om Arlanda, denna gång fokuserad på expansion. Afv har gått igenom hans CV och listar meriterna som tagit honom till det viktiga uppdraget. Under måndagen rapporterar Expressen att Oscar Properties återigen begärts i konkurs.
Oscar Properties i spillror under Norman – nu ska han rädda Arlanda - peter-norman-700_binary_6953411.jpg

En nylig internationell jämförelse bekräftade att Arlanda tappat mark rejält jämtemot andra europeiska flygplatser, inte minst ärkerivalen Kastrup. För att vända trenden och säkra en konkurrenskraftig transporthub i Sverige har Regeringen tillsatt en ny utredning under ledning av Peter Norman. Den före detta politikern har därmed givits en nyckelroll för att påverka näringslivets framtida förutsättningar, vilket motiverar en titt på hans övriga engagemang idag och tidigare meriter.

Afv listar ett CV med mer och mindre framgångsrika prestationer.

Norman i korthet: 65-årig ekonom och politiker med lång erfarenhet av komplexa situationer, både vad gäller uppdragsinnehåll och den egna rollen. Van att sitta på flera stolar samtidigt i hjärtat av det svenska etablissemanget. Har framgångsrikt navigerat flertalet mediala kontroverser. Omfattande erfarenhet av jävssituationer.

HUVUDAKLIGA UPPDRAG

2021-forts. – Regeringen – 3x Arlandautredare

Nytillsatt samordnare för Arlandas expansion, efter att flygplatsen fick loser-siffror i en internationell undersökning. Norman är väl inläst på frågeställningarna efter att även ha lett två tidigare utredningar.

1. Arlandautredningen var en kortis på fyra månader, som avslutades sommaren 2022, med uppdrag att ta fram en utvecklingsplan för flygplatsen och säkra flygkapaciteten vid en nedläggning av Bromma. Normans slutsats var att Arlanda ska “Brommafieras”, det vill säga bli lättare och snabbare, med bättre tillgängligheten till kollektivtrafik. Ingen slutsats drogs om den hetaste politiska potatisen: en ny landningsbana.

2. Den längre Flygplatsutredningen tog vid direkt och blev färdig för ett år sedan. Den fokuserade på hur statens ansvar för flygplatserna ska organiseras för både beredskap och civil användning. Norman föreslog bland annat att flygplatserna i Skellefteå, Ängelholm, Kalmar och Sundsvall ska förstatligas.

3. Den expansions-utredning Norman nu satt att leda ska stärka Arlandas konkurrenskraft mot bakgrund av att Sveriges nationalflygplats tappat mark gentemot framför allt Kastrup. Det handlar om att föreslå både kort- och långsiktiga åtgärder för ökad kapacitet och förbättrad tillgängligheten genom kollektivtrafik, väg- och spårinfrastruktur. Resultatet av utredningen ska läggas fram 31 maj 2025.

2019-forts – Oscar Properties (OP) – Styrelseordförande

Såg en chans att “kavla upp ärmarna” och lösa OP:s problem när han steg in efter ett kursfall på 70%, till en svag balansräkning och ett obligationslån på 450 miljoner med förfall inom få månader. Idag är bolaget i sönderfall med konkursförfarande, tvångsförsäljningar och en stämning på 100 miljoner kronor mot grundaren Oscar Engelbert. Sedan klubban hamnade i handen är aktien ner ytterligare 99,95%

Oscar Properties grundare och vd Oscar Engelbert
Oscar Properties grundare och VD Oscar Engelbert Foto: Malin Hoelstad / TT

Ett antal kontroverser har briserat i bolaget under Normans tid, bland andra:

  1. Obligationen Valerum gavs ut i samband med köp av fastigheter från SBB. Värdepappret var i hemlighet även garanterat av SBB.

2. Det faktum att Norman satt i styrelsen för OP:s husbank Swedbank, innebar att han fick jäva sig ut ur rummet när beslut togs om OP.

3. Köp av 200 000 aktier i OP dagen innan Fastpartners Sven-Olof Johansson köpte in sig och höjde börskursen.

4. Under måndagen trillade det in en ny begäran om konkurs. Denna gång är det fastighetsbolaget DSAM Sverige AB som driver på. Kronofogden skriver i en rapport att ”Gäldenären saknar kända utmätningsbara tillgångar för täckande av skulden”, rapporterar Expressen.

ÖVRIGA UPPDRAG

2023-forts – ATG – Styrelseordförande 

Ännu oinriden. Politiskt tillsatt i somras.

2020-forts. – Nasdaq Nordic – Styrelseledamot

Även här en jävsituation kopplad till uppdrag i bolag med samröre. Nasdaqs bolagsövervakning var involverad i dialog om insiderbrott-misstankar på Swedbank i samband med Baltikum-härvan. Övervakningen är tekniskt sett bortkopplad från styrelsen, men Normans roll gav upphov till kritiska frågor.

2019-forts – Entropics Asset Management – Styrelseordförande 

Fondförvaltar-startup som ger del av avkastningen, så kallad ideell utdelning, till hållbarhetsprojekt både inom klimat- och socialområden. I nuläget finns 35 miljoner kronor i Havsfonden som startade för ett år sedan. En önskan från Norman att fortsätta sitt arbete från 7 AP-fonden, att använda sparandeplattformar för att driva förändring genom konsumentval.

2017-forts. – Kungliga Musikhögskolan – Styrelseordförande 

Väl uppsjungen. En av åtta statligt utsedda ledamöter.

TIDIGARE ROLLER

2010-14 – Regeringen Reinfeldt – Finansmarknadsminister

Sms:ade högt uppsatt lobbyist på LRF med orden ”you owe me big time” efter att vårbudgeten släppts.

Gav upphov till begreppet “Norman beloppet” som anger hur mycket avgifter en person som sparar 1 000 kronor i månaden i tio år kan väntas betala.

2000-10 – Sjunde AP-fonden – VD

Debatterade flitigt. Föreslog bland annat att 7:e AP skulle bli det enda valet på fondtorget för nytillkomna sparare.

1996-1999 – Alfred Berg Asset Management – VD

1994-1996 – Riksbanken – Chef för penning- och valutapolitiska avdelningen 

TIDIGARE STYRELSEUPPDRAG 

2016-20 – Pepins – Styrelseordförande

Spiltan-ägda Pepins var tänkt som en aktiehandelsplattform för onoterade bolag. Idag står det på randen till avveckling efter att inte ha lyckats attrahera kapital. Nyligen rapporterade Afv i ett längre reportage om att den tilltänkte köparen Aktiegirot är ett ifrågasatt företag vars dotterbolag som gör affärer från Panama till Pakistan, med allt ifrån travhästar till teakplantager.

2016-19 – Swedbank – Styrelseledamot

Norman lämnade på grund av att hans privata relation till Erik Thedéen, dåvarande chef för Finansinspektionen, återkommande tvingade honom att jäva ut sig ur styrelserummet. Hans avgång skulle skapa “mer lugn”.

2008-09 – Carnegie Investment Bank – Styrelseordförande

2008-09 – Max Matthiessen – Styrelseordförande

UTBILDNING

1981-84 – Stockholms Universitet – Kandidatexamen i nationalekonomi

1974-78 – Östra Real i Stockholm – Naturvetenskaplig linje

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.