Trögrörligt Ericsson rasar mest
I och med att Alcatel och Siemens lämnade kvartalsrapporter i torsdags har nu samtliga telekomjättar redovisat sina siffror för det första kvartalet i år. I tabellen nedan jämför vi bolagens mobilsystemdelar, det vill säga den verksamhet som är överlägset viktigast för Ericsson. Den relativa betydelsen av mobilsystem (både fast och mobil) varierar från 76 procent av de totala intäkterna för Ericsson till 8 procent för den tyska elektronikjätten Siemens.
Som framgår av tabellen har bolagen drabbats av kraftigt försämrade intäkter och vikande resultat jämfört med motsvarande kvartal föregående år. För fem av de sju största spelarna vek efterfrågan med mer än 20 procent.
Då Ericsson under första kvartalet anmärkningsvärt nog inte särredovisade sin fasta och mobila systemverksamhet baseras nedanstående siffror på Redeyes bedömningar. Även om bolagets fasta verksamhet sannolikt stod för en stor del av kvartalets rörelseförlust på 2,9 miljarder står det klart att även mobilsidan gjorde en ordentlig förlust. Det pekar på att Ericsson var det bolag som i absoluta tal tappade mest resultatmässigt jämfört med samma kvartal i fjol. Detta trots att bolaget klarade sig hyggligt försäljningsmässigt med en nedgång på uppskattningsvis 20 procent.
Vinsttappet visar klart att Ericsson haft svårast att anpassa kostnadsläget till de tuffare tiderna. Skillnaden ses tydligast i jämförelsen med Nokia som trots ett försäljningsras på 29 procent redovisade vinst. En förklaring är att Nokia i större utsträckning än Ericsson använder underleverantörer och därmed har lägre fasta kostnader. En annan är att Ericssons sparåtgärder i form av uppsägningar först ger effekt efter 6-12 månader.
Ericssons stora förlust men också den aviserade nyemissionen förklarar att bolagets aktie utvecklats sämst av konkurrenterna sedan årsskiftet. Bolaget har tappat mer än halva börsvärdet i år. Bäst har amerikanska Motorola klarat sig med en nedgång på endast 1,3 procent. En förklaring bakom Motorolas relativt starka kursutveckling är att företagets telefonsida gått förhållandevis bra samt att halvledardelen är på väg upp ur en djup svacka.
Första kvartalets stora överraskning är amerikanska Lucent som inte bara lyckats vända fjolårets förlust till vinst utan även lyckats öka sin försäljning på mobilsystem. Bakom försäljningsökningen ligger stora order på uppgraderingar av CDMA-system hos bland annat Verizon Wireless, USA:s största mobiloperatör. På fastnätssidan har bolaget det dock fortsatt tufft med en halvering av intäkterna jämfört med i fjol och förluster på nästan 5 miljarder kronor.
Ett annat bolag på listan som klarat sig hyfsat bra är Siemens. Företaget har lyckats hålla kvar intäkterna på mobilsystem på förra årets nivå och enheten går fortfarande med vinst. Siemens har under det senaste året seglat upp som en allt starkare konkurrent till Ericsson och Nokia.
Försäljning och resultat för de stora telekomleverantörernas systemdelar Bolag Försäljning Q1 2002 Tillväxt Resultat Q2 2002 Resultat Q1 2001 Kursutveckling i år Ericsson* 28 300 -20% -1 000 1 500 -51% Alcatel** 19 245 -27% -1 098 -9 -22% Lucent 16 223 4% 1 952 -1 490 -23% Siemens 15 147 0% 286 1 375 -8% Nokia 13 255 -29% 1 348 3 360 -33% Nortel*** 11 671 -26% n/a n/a -49% Motorola 11 301 -36% -503 432 -1% *Siffran omfattar endast mobila system och bygger på Redeyes uppskattning **I dotterbolaget Carrier Networking ingår även nätverk för fast telefoni ***Nortel särredovisar ej resultatet för enskilda enheter
Erik Aronsson
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.