Tröga Japan

Det blir nog bättre även i Japan. Men det lär gå trögt och riskerna för att uppgången ska komma av sig är många.

Konjunkturen har blivit litet bättre även i Japan, men jämfört med Europa och USA går det oerhört trögt. Jättelika stimulanspaket och nollräntepolitik har visserligen inneburit att den japanska ekonomin inte rasar längre, men tillväxten är fortfarande skral. Förra årets tillväxt uppskattas till en halv procent och i år väntas den komma upp till en procent.

Men det finns mycket som kan stjälpa utvecklingen. Centralbanken håller visserligen fortfarande fast vid nollräntepolitiken, men har med jämna mellanrum indikerat att det knappast är normalt i längden. Stimulanspolitiken har inneburit att det japanska budgetunderskottet ökar rekordsnabbt och statsskulden som andel av BNP är nu den största av samtliga OECD-länder. Så fort det ser litet ljusare ut finns risken att strävan att normalisera den ekonomiska politiken sätter stopp för uppgången. Senast 1997 stramades finanspolitiken åt genom både höjda skatter och mindre offentliga investeringar. Att Japans BNP minskade med tre procent under 1998 berodde förstås inte bara på det, men man kanske kan säga at utgångsläget när Asienkrisen slog till inte precis blev bättre.

Ljuspunkterna

Det går förstås inte att hålla liv i ekonomin genom allt större stimulanspaket i längden, men man får bara hoppas att en eventuell omsvängning i den ekonomiska politiken inte blir så kraftig att den tar död på den uppgång som trots allt ser ut att vara på gång. För det finns vissa ljuspunkter.

Den allt starkare tillväxten i omvärlden har inneburit att även den japanska exporten har vänt uppåt, trots att den japanska yenen var så pass stark under förra året. Visserligen motsvarar den japanska exporten bara ungefär tio procent av BNP, men det betyder ändå något. Olika enkäter till industrin och hushållen tyder också på att förväntningarna har ljusnat en del. Även industriproduktionen har börjat vända uppåt och i december låg den fem procent över förra årets nivå.

Sedan årsskiftet har också den japanska yenen försvagats med ungefär sju procent mot ett handelsvägt index. Det är visserligen inte mer än att yenen ändå är mycket starkare än för ett år sedan. Men det innebär ju ändå en viss förstärkning av konkurrenskraften jämfört med situationen vid årsskiftet. Risken finns förstås att yenkursen börjar stärkas igen så fort det kommer litet tecken på att uppgången i den japanska ekonomin ser ut att vara självgående.

Men det finns en del negativa nyheter att vänta. BNP föll under tredje kvartalet och det mesta tyder på att BNP föll även under fjärde kvartalet, bland annat på grund av att indikatorer tyder på att den privata konsumtionen föll. Samtidigt framhålls att dessa indikatorer är mycket osäkra och kanske revideras så småningom…

Två procent?

Och det finns en del som tror att Japan kommer att överraska positivt i år. Den internationella investmenbanken HSBC framhåller att Japan har en lovande och växande IT-sektor som kommer att bidra till snabbare tillväxt framöver. Salomon Smith Barney tar också fasta på de positiva tecknen och tror att tillväxten kan komma upp till två procent i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase