Trög julhandel för mobiler

Julförsäljningen av mobiltelefoner tycks inte riktigt ha gått som väntat. "Det generella intrycket är att telekomhandeln inte riktigt fått ut vad som var väntat i jul", säger Göran Mannerstråle på Vodafone Sverige. Ericsson tycks däremot ha fått till ännu en hit.

Problemet med årets julhandel var att den kom igång för sent. Något riktigt drag i butikerna blev det inte förrän precis innan jul och därmed tycks inte försäljningen ha hunnit upp till de nivåer som var väntat bland återförsäljarna.

ETT TÅG: Sony Ericssons nya värsting flög från hyllorna i jul.

På Vodafone Sverige säger visserligen Göran Mannerstråle, chef för affärsområdet konsument, att bolaget nått sina egna mål för julhandeln men att signalerna från distributionsledet är mer negativa.

“Det generella intrycket när man talar med folk ute i distributionsledet och de oberoende återförsäljarna är att telekomhandeln inte riktigt fått ut vad som var väntat i julhandeln”, säger han.

Live gav lyft
Anledningen till att Vodafone klarade sig bättre i julhandeln är enligt Göran Mannerstråle det faktum att bolaget satsat hårt på marknadsföringen av Vodafone Live kring jul. Som Affärsvärlden rapporterade igår blev efterfrågan riktigt bra och de Panasonictelefoner som såldes tillsammans med abonnemangen tog slut redan före jul.

“Vi hade kunnat sälja ännu mer i julhandeln om vi haft fler Livetelefoner, där tappade vi en del. Men det tar vi igen under januari istället”, säger Göran Mannerstråle.

Även Geab the Phone House rapporterar om en bra julhandel. Efterfrågan på billigare modeller och kontantkortstelefoner var som väntat stor, säger marknadschefen Daniel Lindholm.

“Vi hade en väldigt bra julhandel, den bästa någonsin faktiskt. Förra julen var all-time-high men vi slog det i år, inte med så mycket men ändå med några procent”, säger han.

Ericssons nya hit
På Geab fick sig omsättningen ett extra lyft från Ericssons nya värstingmobil P800 som han ut i handeln precis innan jul. Efterfrågan var stor och antalet telefoner begränsat men med sitt höga pris kapade P800 snabbt åt sig en rejäl bit av Geabs totala försäljning, enligt Daniel Lindholm.

“Den gick som tåget när den kom ut i butikerna. Den kom snabbt upp i över 13 procent av omsättningen och passerade Nokias 7650 med råge”, säger han.

Nokia kan dock trösta sig med att fortfarande ha den absoluta volymkungen i sin 3310:a, men där är förstås marginalen betydligt mer pressad både för återförsäljaren och tillverkaren.

Nokias aktie har de senaste dagarna tappat på börsen till följd av oroande signaler från USA om en oväntat trög julhandel för mobiltelefoner.

Samma signaler, om än lite blandade, kommer nu alltså också från Sverige. I Nokias hemland Finland rapporterar Bloomberg News på torsdagen däremot att försäljningen av mobiltelefoner steg med knappt 20 procent i december jämfört med samma period 2001.

Spår bra 2003
Både på Vodafone och på Geab räknar man dock med en bra efterfrågan på mobiltelefoner under resten av 2003. En fortsatt stadig ström av nya modeller väntas hålla utbytesnivån bland svenska konsumenter stabil och Daniel Lindholm säger att han räknar med att 2003 blir ganska likt 2002. På Vodafone hoppas man förstås mycket på sitt Livekoncept.

“Vi har höga ambitioner för 2003 då vi ska öka våra marknadsandelar tack vare Livesatsningen som vi kommer att bygga vidare på under året. Ericsson, Nokia och andra tillverkare har också många spännande produkter på gång så vi räknar inte med någon nedgång i marknaden i år”, säger Göran Mannerstråle.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.