Tritel-sfären döljer sanningen
Tritel Investment, ett anonymt holdingbolag i Västindien, har härjat friskt på börserna i Stockholm, Köpenhamn och London sedan slutet på förra året. Turerna i de noterade bolagen Tritel Media, Live Networks Holding och Europe Vision har på bara några månader slagit det mesta i börssammanhang.
Affärsvärlden har gått igenom företagens information till aktiemarknaden i Sverige, Danmark och Storbritannien under de senaste månaderna och funnit en rad oklarheter och motstridiga uppgifter.
1. Sedan i mars har bolagsgruppen redovisat tre helt olika versioner av vem som egentligen äger Tritel Investment och de andra ägarbolagen i sfären.
2. Anonyma ägare har fått aktier för 100-tals miljoner kronor enbart mot löften om framtida betalning.
3. Närståendetransaktioner har av allt att döma dolts för aktiemarknaden.
Oklarheterna kring ägarfrågan går som en röd tråd igenom Tritelsfärens affärer. Bolagen har i Sverige och Danmark förnekat alla kopplingar mellan de två dominerande ägarbolagen i sfären, Tritel Investment och Aladdin Investment. I danska Live Networks halvårsrapport, som släpptes så sent som denna vecka, skriver företaget att det inte finns någon koppling mellan Tritel och Aladdin.
Ägarkoppling bekräftas
Uppgiften är minst sagt förvånande då aktiemarknaden i London har fått helt annan information. I informationsmaterialet som publicerades vid noteringen av Europe Vision på Londonbörsens småbolagslista i AIM i juli bekräftas nämligen kopplingen:
“Tritel Investments Inc och Aladdin Investment Services Limited ägs i sista hand av två separata truster, båda administrerade av Sovereign Trust, där förmånstagarna av nämnda truster är samma personer”, skriver Europe Vision i sin noteringsinformation.
Även om de inblandade kan hävda att Tritel och Aladdin är två separata juridiska enheter på papperet så är uppgifterna anmärkningsvärda. Den svenska och danska aktiemarknaden har därmed inte informerats om vad som i praktiken framstår som rena närståendetransaktioner (se Affärsvärldens tidigare artiklar om Tritelsfärens affärer under året).
Men detta är inte de enda oklarheterna som rör ägandet i Tritelsfären. När svenska Tritel Media noterades på NGM-börsen i december 2005 fanns tre anonyma ägarbolag med som aktieägare.
Löften blev till noterade aktier
Munsef Holdings (Dubai-registrerat), Karyon Holdings (Malta) och Kiama Services (okänt) fick aktier för 250 miljoner kronor i utbyte mot rättigheter på medieområdet. Av den senaste informationen från Live Networks och Europe Vision framgår det att rättigheterna snarare är löften om betalning av framtida annonskampanjer samt ospecificerade filmrättigheter.
Av allt att döma har bolagen inte lämnat några som helst garantier för sin betalningsförmåga trots de stora beloppen. Istället skrev Tritel Investment den 10 december förra året under en garanti om att betala bolagens omkostnader om nödvändigt. Uppgifter till Affärsvärlden visar också att det var Simon Denton, styrelsemedlem i en rad av sfärbolagen samt representant för Sovereign Trust, som skrev under avtalen för Munsefs och Karyons räkning.
Av allt att döma finns alltså dolda kopplingar mellan Tritel Investment och de tre anonyma ägarbolagen. Aktiemarknaden har än så länge inte fått någon ytterligare information. I prospektet inför NGM-noteringen nämndes överhuvudtaget inget om dessa kopplingar.
Vad aktiemarknaden fått betydligt mer av än korrekt och fullständig information är löften om storslagna expansionsplaner och enorma investeringar. Hittills är resultatet skralt.
Tritel Media är numera avnoterat från NGM och istället ett dotterbolag till AIM-listade Europe Vision. Danska Live Networks är tömt på alla tillgångar utom 25 procent av aktierna i Europe Vision. All faktiskt verksamhet har hamnat hos det onoterade Tritel Investment.
Storslagna planer skrotas – igen
Så sent som i juni gick Castro Khatib, en nyckelperson bakom kulisserna i samtliga bolag i sfären, ut med information om framtiden för Live Networks. Bland annat skulle en nordisk musikfond startas med flera hundra miljoner kronor i kapital, en bolagsportfölj skulle byggas upp och det dåvarande innehavet i Tritel Media skulle snabbt säljas för minst 400 miljoner danska kronor.
Idag är framtidsplanerna återigen förändrade. Enligt halvårsrapporten blir det inget av musikfonden och bolagsportföljen. Istället ska Live Networks dela ut sina tillgångar till aktieägarna, antingen som kontanter eller aktier, och på sikt till och med likvideras helt. Castro Khatib tror fortfarande på en snabb försäljning av de nya aktierna i Europe Vision även om resultatprognosen skrivs ner kraftigt. Ytterligare ett problem är att Live Networks gått med på en inlåsningsperiod om 12 månader i Europe Vision för att detta bolag skulle kunna noteras.
De nya turerna i Tritelsfären är inte överraskande med tanke på sfärens turbulenta historia. Planerna på att starta en stor aktör inom den europeiska medie- och nöjesindustrin kvarstår även om det nu är i Europe Vision som planerna ska genomföras.
Vad som däremot överraskar är att de ansvariga för tillsynen på aktiemarknaden i Sverige, Danmark och Storbritannien inte reagerat på alla tveksamheter när det gäller informationsgivningen.
2 miljarder i börsvärde
På papperet kan Europe Vision som noterat bolag visa upp ett börsvärde på över 2 miljarder kronor trots att några större kontantbelopp aldrig ens har varit i närheten av bolagets kassa. Styrelsen har ett mandat att nyemittera ett stort antal aktier. Därmed skulle ett större förvärv med aktier som enda betalningsmedel kunna genomföras.
Europe Vision har med svenska ögon sett också fått en namnkunnig styrelse i form av Börje Fors, tidigare vd på KF, Sanji Tandan, tidigare vd för svenska Warner, och Peter Levin, fram till i våras vd på Pan Vision, som också är koncernchef.
Återstår att se om detta räcker för att någon ska nappa på de affärspropåer som Castro Khatib och hans närmaste har gått ut med sedan i våras.
Intresset för aktien på AIM-listan har så här långt varit lågt. Den senaste registrerade transaktionen genomfördes den 17 juli då 3100 aktier bytte ägare.nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.