Triss i flaggor i Active Biotechs företrädesemission

Active Biotech genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 35 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar tre flaggor och noterar brister i bolagets kommunikation.
Triss i flaggor i Active Biotechs företrädesemission - Active Biotech
Active Biotech styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 23 oktober.

Active Biotech har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra medicinteknikbolaget 35 Mkr före emissionskostnader.

Kapitalanskaffningens motiv är att finansiera bolagets arbete med det så kallade tasquinimod-programmet (utvecklas för behandling mot blodcancer) det kommande året.

Emissionsguiden hissar tre flaggor för emissionen.

Kapitalbehov i trängt läge

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Active Biotech ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott inom en väldigt snar framtid. Vid utgången av det andra kvartalet uppgick kassan till knappt 14 Mkr och vi uppskattar att bolaget har en “burn-rate” på cirka 35-40 Mkr per år.

Active Biotechs VD Helén Tuvesson kommenterar:

“Det stämmer. Vill dock lägga till att kapitalbehoven baserat på bolagets löpande behov har varit stabila och vi tar bara in kapital för de kommande 12 månaderna.”

Stor rabatt (initialt)

Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.

Teckningskursen är satt till 0,0415 kr per aktie. Det innebär en rabatt på 71% (TERP) kontra aktiekursen om 0,39 kr innan villkoren publicerades. Det är en osedvanligt stor rabatt.

VD Helén Tuvesson kommenterar:

“Villkoren för företrädesemissionen har beslutats av styrelsen för att på bästa sätt balansera bolagets behov av att attrahera ytterligare finansiering och samtidigt ge ett lämpligt incitament för de befintliga aktieägarna att fortsätta stödja bolaget ur ett finansieringsperspektiv.”, uppger hon och fortsätter:

“Active Biotech har åsett ett sjunkande marknadsvärde de senaste 12 månaderna, vilket speglar att fler aktieägare säljer snarare än köper, och att finansieringsvillkoren är utmanande för många mindre bioteknikföretag i Sverige. Alla aktieägare som deltar i den fortsatta utvecklingen och finansieringen av bolaget med sin andel kommer att ha exakt samma ägande efter finansieringen som före finansieringen,”

Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Vad emissionskostnaderna uppgår till framgår inte. Vilka datum prospektet och utfallet publiceras framgår inte heller. Utspädningen för emissionen är inte heller tydlig, utan måste räknas ut på egen hand.

VD Helén Tuvesson kommenterar:

“Som framgår av pressmeddelandet har bolagets huvudägare samt styrelse och ledning åtagit sig att teckna aktier i företrädesemissionen. Det utgår ingen ersättning för de ingångna teckningsåtagandena, vilket innebär att transaktionskostnaden är låg, som högst 2 miljoner kronor, och begränsad till juridisk rådgivning och support i samband med framtagande av dokumentation för emissionen.”

Vidare uppger VD:n att en fullständig tidsplan för emissionen kommer att publiceras tillsammans prospektet, innan teckningstidens början den 30 oktober.

Hur gör styrelse och ledning?

Styrelseordförande Michael Shalmi avser att teckna aktier för motsvarande 1 Mkr i emissionen, vilket är mer än dennes pro rata andel. I bolagets pressmeddelande om villkoren skriver Active Biotech att samtliga övriga från styrelse och ledning tecknar aktier “motsvarande deras företrädesrättsandelar” i emissionen. Vi tolkar formuleringen som att dessa personer kommer att tecknar pro rata.

Sammantaget säkrar styrelse och ledning 3,4% av emissionen, motsvarande cirka 1,2 Mkr. Utifrån denna summa verkar det dock inte som att ledamoten Peter Thelin, som både privat och via bolag, äger 7,4% av aktierna i Active Biotech kommer att teckna i närheten av sin pro rata andel. Vi ställer oss frågande till skrivelsen som riskerar att leda tanken fel för investerare som intresserar sig för emissionen.

Det är absolut positivt att insynspersoner försvarar sina ägarandelar genom att teckna pro rata – eller för all del mer. Dock är insynsägandet relativt lågt inför emissionen. Om man bortser från Thelin uppgår insynsägandet inför emissionen till 0,47%, enligt Holdings.

Ett från början lågt insynsägande minskar signalvärdet i att ledning och styrelse tecknar pro rata. Detta gäller särskilt då ledningen, som består av tre personer, erhöll en total ersättning om knappt 7,3 Mkr för räkenskapsåret 2023. Vi inväntar prospektet för en fullständig bild av teckningsåtagandena och stannar vid en upplysning.

Läs också:

Emissionsguiden inleder bevakning av Active Biotechs nyemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.