Trenden har vänt – Hemnet-knarkarna är tillbaka

Efter flera år av sjunkande intresse har besökarna börjat hitta tillbaka till ett av svenska folkets favoritintresse - surfa på bostadsannonser. Samtidigt exploderar utbudet.
Trenden har vänt – Hemnet-knarkarna är tillbaka - bostadsmarknad lägenhet mäklare
Utbudet har exploderat på Hemnet. Många vill sälja, men det tar dubbelt så lång tid som tidigare.

De senaste månaderna har det börjat röra på sig på bostadsmarknaden, även om det fortfarande säljs färre bostäder än under toppåren. Samtidigt har utbudet på bostadsköparplattformen Hemnet exploderat.

I september låg 78 399 bostäder ute till försäljning på Hemnet (nyproduktion exkluderat). Det är 22% fler än i september i fjol och det högsta utbudet under en månad någonsin.

Och att intresset för bostadsmarknaden har vaknat till liv igen syns tydligt i Hemnets statistik över antalet klick på sajten, som Affärsvärlden tagit del av.

I september i år klickade svenskarna på nästan 104 miljoner annonser på Hemnet. Det är en markant ökning från 2023 och 2022 då antal klick föll till 92 miljoner. 2020 var siffran närmare 133 miljoner och 2021 drygt 114 miljoner.

Stockholm visar vägen

I Stockholm som brukar gå lite i förväg, gick det att se tecken på en vändning redan förra året. Och trenden håller i sig. 2024 klickades det över 11 miljoner gånger på lägenheter som låg ute till försäljning i Stockholmsområdet. Nästan 20% fler gånger än under 2022 och närmare 5 % fler gånger än i fjol.

Däremot är det en bit kvar till Hemnet-knarkandet under pandemiåren då bostadsmarknaden var superhet och antalet publicerade objekt var rekordhögt. Objekten låg ute kort tid och det var inte inte ovanligt att de såldes innan visningen.

Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg. Foto: Hemnet

“Man kan sammanfatta det som att det har vänt men ändå är en bit kvar till toppnivåerna”, säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

Samtidigt är marknaden i mångt och mycket förändrad mot vad många är vana vid. Det går inte längre särskilt snabbt att sälja objekten och köparna slipper våldsamma budgivningar. Mycket tyder på att mäklarna har övergivit strategierna med lockpriser och i stället sätter ett högre utgångspris redan från början. Ett pris säljarna är beredda att sälja för.

Dubbelt så långa säljtider

Men när allt fler vill sälja först innan de köper ligger objekten ute länge och det tar tid att sälja. Enligt Hemnets egen undersökning svarar 7 av 10 att de vill sälja först. Den siffran var tidigare ungefär 3 av 10. Med objekten liggande på Hemnet vecka efter vecka rasar antalet klick per objekt.

”Vi har idag färre publicerade objekt till antalet än 2021, men dubbelt så högt veckoutbud. Framför allt till följd av dubbelt så långa säljtider. Samma bostäder ligger till salu under fler veckor och räknas därför med i veckoutbudet fler gånger.”

Läs mer: Hemnets VD slutar – “En känsla som vuxit fram”

Analytikerna om årets bästa aktier: Köp Hexatronic – liten uppsida i Saab

Macéus: Privatekonomerna och politikerna har fel om bolånen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Innehåll från annonsör