5G
Tre-VD:n: Sverige ligger efter med 5G – politikerna måste agera
Efter en lång karriär inom telekom var vinterns inflationsstegring en av de tuffaste utmaningarna hittills för Tre-VD:n Haval van Drumpt. Högre elpriser, räntehöjningar och valutaeffekter – allt kom på samma gång, liksom hyresindexeringarna för butiker som Tre har.
“Den här gången var det annorlunda eftersom alla ökade kostnader kom på samma gång, vilket gav mindre utrymme att agera. När det gäller elen har vi klarat oss någorlunda bra genom att tidigt hedge:a så att vi låg på hyggliga nivåer”, säger Haval van Drumpt, som blev VD på Tre Sverige i februari 2019.
Han berättar att bolaget har “en tajtare kostnadskostym” än konkurrenterna. Som en följd av kostnadsökningarna under 2022 och 2023 kommer vissa besparingar genomföras. Satsningar framåt fortlöper däremot som de ska.
“Vi har fullt fokus på att bygga ut 5G tillsammans med Ericsson, investeringar mot kund är prioriterade. Under pandemin hade vi lite komponentbrist, men nu är det snarare så att vi behöver fler händer och fötter för att bygga mera. Vi fasar nu ut all Huawei-utrustning och ersätter med Ericsson, så man kan säga att det är två jobb i ett”, säger Haval van Drumpt.
Vill se framåt – inte bakåt på Huawei
Utrullningen av 5G började i storstäderna och till slutet av 2025 ska hela 5G-nätet i Sverige vara klart. När Haval van Drumpt får frågan om hur han ser på att Huawei stoppades från att vara med i uppbyggnaden, säger han att han föredrar att se framåt.
“Jag har kommenterat det så många gånger i tidningarna, man hade kunnat göra på ett annat sätt. Men nu har vi valt att fokusera och lägga energin på att bygga framåt tillsammans med Ericsson”, säger han.
I tidigare intervjuer har han lyft fram Post- och Telestyrelsens saktfärdighet och tryckt på att säkerhetsfrågan ska ligga högst på agendan.
Vad hade kunnat göras annorlunda?
“Utrustningen i vår industri lever i mellan 8-12 år. Ibland kan det vara bra att myndigheterna ger guidning lite tidigare istället för 3-4 månader innan det ska börja. Det är stora investeringar och värden som står på spel”, säger Haval van Drumpt, som menar att myndigheterna kunde vara mer proaktiva i sitt arbete.
Även från politiskt håll önskar Haval van Drumpt att digitalisering och infrastruktursutvecklingen hamnade högre upp på agendan – han efterlyser en “gemensam digitaliseringsagenda för Sverige”.
“Våra förväntningar på svensk digitalisering ska vara minst lika stora som när Tre Kronor spelar ishockey!” säger han med eftertryck och fortsätter:
“Vi ska vara uppe i toppen och spela final i VM och OS! Inte vara som idag, där vi ligger efter både Danmark och Norge. Vi har tagit den svenska telekommarknaden lite för given på något sätt”, säger han.
Haval van Drumpt menar att det borde sättas en agenda där myndigheter, staten och privata aktörer krokar arm för underlätta etableringen av nyare IT-infrastruktur och driva på utvecklingen. Det ryska anfallskriget mot Ukraina har också aktualiserat vidden av kommunikation även i osäkra tider. Han efterlyser samma typ av kampanj som gjordes under 1990-talet då alla svenskar uppmanades skaffa HemmaPC och kring millennieskiftet när fiberkablarna började rullas ut.
“Alla innovationer framöver kommer att byggas på något sätt genom mobiler eller internet och det är nätet som infrastruktur som ska bära det”, säger Haval van Drumpt.
Investor och Hutchison har sedan Tre grundades år 2003 ägt 40 respektive 60% av bolaget var. Haval van Drumpt uppskattar att ha en långsiktig ägare i styrelserummet.
“Jag gillar Investors långsiktighet. De har som företag bidragit med samhällsbygget i Sverige och tar ansvar och har ett enormt tålamod. Jag uppskattar det mycket”, säger han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.