Tre köpvärda

Det är stor skillnad på värderingen av medicinteknikföretagen. Några av de mindre har fått en värdering som är svår att försvara. Nobel Biocare, Perbio Science och Biacore är mest köpvärda.

Tre köpvärda

De flesta medicinteknikaktier har gått bra. Nobel Biocare, Perbio Science och Biacore är de mest köpvärda.

Tre köpvärda

Det är stor skillnad på värderingen av medicinteknikföretagen. Några av de mindre har fått en värdering som är svår att försvara. Nobel Biocare, Perbio Science och Biacore är mest köpvärda.

Med några undantag har medicinteknikföretagen hittills haft ett bra år på börsen, med rejäla kursuppgångar. Många har dragits med i suget efter bioteknikaktier. Biolight har ökat mest, omkring 250 procent. Få ligger på minus. Gambro har tappat mest. Men trots de kraftiga uppgångar vi sett i år har de flesta aktier gått sämre än Generalindex de senaste tre åren.

Värderingarna är höga om vi ställer börsvärdet mot antal anställda, vinst, försäljning eller eget kapital. Det gäller särskilt för de små företagen, som fortfarande befinner sig i utvecklingsfasen och ännu inte fått fart på försäljningen. Mer kapital kan behövas.

Det är exempelvis svårt att förstå den plötsliga omvärderingen av Biolight, som utvecklat en metod att utnyttja de biologiska effekterna av pulserande monokromatiskt ljus. En fas III-studie av trycksår blev klar i fjol, men har fått göras om därför att det inte gick att se någon statistisk skillnad på studerade patientgrupper. Den nya studien väntas bli klar under tredje kvartalet i år. Det talar för att man bör vara försiktig med denna aktie i väntan på vad studien ger för resultat.

Osäkert kort

Efter Biolight har Mediteam det högsta börsvärdet per anställd. Mediteam har tagit fram ett medel mot karies (Carisolv) och gjorde succé under sin första tid som noterat bolag. Sedan kom en lång utförsbacke och nu har det vänt upp igen. Försäljningen har dock gått sämre än väntat. Med hjälp av årets nyemission ska en långsiktig marknadssatsning göras för att få upp försäljningen. Det kan ta tid. Innan det blir fart på försäljningen får Mediteam betraktas som ett osäkert kort.

Artimplant har också ett mycket högt värde. Det är lättare att förstå. Artimplant är inriktat på ortopedisk kirurgi och håller bland annat på att ta fram nedbrytbara implantat för främre korsband, handkirurgi och benbrott. Forskningsresultaten har varit positiva och i år går bolaget in i lanseringsfasen. Marknadspotentialen är stor, 20-30 miljarder kronor inom ledbandsområdet. Konkurrensen är svag och målgrupperna begränsade vilket innebär att Artimplant kan klara mycket i egen regi. Men värderingen är utmanande hög, hur man än mäter.

Biora är ett annat högt värderat bolag, särskilt efter den kraftiga uppgången i förra veckan. Huvudprodukten Emdogain har i försök visat sig kunna ta död på cancerceller. Men projektet befinner sig i en preklinisk fas, långt från marknaden, och Biora behöver en partner att dela utvecklingskostnader och eventuella vinster med. Sannolikheten att lyckas är kanske 5 procent. För Emdogain, som på ett naturligt sätt återbildar det fäste tanden förlorat på grund av tandlossning, finns en del frågetecken. Produkten håller på att lanseras. Det har gått bra i USA, den viktigaste marknaden, men sämre än prognos på den viktigaste marknaden i Europa, Tyskland. Ledningen för den tyska verksamheten har bytts ut. Risken är att försäljningen för Biora inte utvecklas lika snabbt som många förväntat sig.

Bland medicinteknikbolagen som lämnat utvecklingsstadiet står Q-Med i en klass för sig. Inget vinstgivande bolag har en så hög värdering. Det beror på att tillväxten är extrem hög (71 procent i fjol), liksom bruttomarginalen (84 procent). Q-Meds huvudprodukt, ett medel mot ansiktsrynkor (Restylane), säljs med framgång i ett 40-tal länder, dock ännu inte på den stora amerikanska marknaden. Att produkten ännu inte är godkänd för lansering på denna jättemarknad, är en av riskerna i detta företag.

Den som vill hitta kursvinnare kan titta på de som gått dåligt i år och är lågt värderade. Här finns en kvartett: Gambro, Getinge, Elekta och Artema. I samtliga fall anbefalles dock viss försiktighet.

Bra på sikt

Gambro är lågt prissatt. Främst är det ett branschgemensamt problem, eftersom även konkurrenterna har gått kräftgång på börsen (se analys i nr 10). Hela dialysbranschen blev upphaussad för några år sedan när det blev allmän jakt på dialyskliniker. Det betalades överpriser. Priserna på klinikerna har fallit ganska kraftigt och då är det naturligt att även värdet på företagen korrigeras. På sikt bör Gambro kunna bli en bra placering.

Getinge är också en nedpressad aktie, trots god lönsamhet och bra marknadspositioner inom sterilisation/desinfektion och produkter för äldrevård. Det som oroar är osäkerheten i USA kring de offentliga ersättningsnivåerna för äldrevården. I fjol hade Getinge en svag försäljning i USA, som svarar för 40 procent av koncernens omsättning. I år är det val i USA och det har talats om högre ersättningar. Även Getinge bör bli en bra placering på sikt, även om det kortsiktigt inte finns så mycket som kan lyfta kursen.

Strålbehandlingsföretaget Elekta håller på att ta sig ur sin kris. Niomånadersrapporten härom veckan visar att det går åt rätt håll. Avyttringen av affärsområdet bildbaserad kirurgi, IGS, som senaste verksamhetsåret stod för 80 procent av förlusten, innebär att en tung börda försvunnit. Förlusten under niomånadersperioden blev 56 miljoner kronor, jämfört med 164 miljoner kronor året innan. För att få upp tillväxten måste Elekta antagligen gå in i vårdkliniker som Gambro. En sådan process har också inletts. De närmaste åren lär försäljningen öka ganska blygsamt. Med lägre rörelsekostnader och högre produktivitet bör det ändå vara möjligt att åter få verksamheten lönsam. Ledningen räknar med att nå tillfredsställande lönsamhet i slutet av nästa verksamhetsår, som slutar sista april 2001. Det finns en viss kurspotential i Elekta, men den är nog ganska begränsad.

Artema ser heller inte ut som någon potentiell kursraket. Bolaget har haft en tendens att överraska negativt med oväntat stora förluster både 1998 och i fjol. Artema tillverkar blodgasanalysatorer, monitorer för patientövervakning och defibrillatorer (som med elektriska impulser överför onormal hjärtrytm till normal). Med förvärvet av ett danska företag 1997 (S&W) fick Artema ett mer komplett sortiment. Men köpet kostade på i form av ett dyrt och utdraget omstruktureringsarbete. Samtidigt har Artema satsat stort på att utveckla nya produkter. För att klara det har man tvingats till tre nyemissioner, två i fjol och en i år som tillsammans inbringat nästan 70 miljoner kronor, i nivå med fjolårsförlusten. Artema är en tänkbar uppköpskandidat.

Det finns andra företag inom området patientövervakning. Ortivus har också haft det motigt, inte minst för att samarbetspartnern Hewlett-Packard prioriterat ned en planerad produktintegration. Det har lett till förseningar och mindre intäkter än väntat. Ortivus har stämt sin partner på 500 miljoner kronor. I fjol köpte Ortivus ett annat bolag inom området patientövervakning, nämligen Biosys, noterat på Göteborgslistan. Och nyligen ingicks ett licens- och distributionsavtal med Optovent, som också sysslar med övervakningsutrustning. Kanske är det ett steg mot en ännu närmre relation. Dessa små företag kan få svårt att överleva på sikt. En inhemsk samordning blir då ett alternativ till att hamna i någon stor internationell koncern.

Ett annat exempel på konsolidering bland de mindre medicinteknikföretagen är samgåendet mellan Minidoc (elektroniska patientdagböcker) och det amerikanska företaget Technilogix. För några år sedan köptes ett annat amerikanskt företag (Onsite). Båda affärerna syftade till att bli en mer heltäckande leverantör. Minidocs marknaden är liten. Företaget är världsledande och sålde i fjol för 70 miljoner kronor.

Favoriterna

För att söka köpvärda medicinteknikaktier bör man söka bland bolag där en ganska stor, stabil och hyfsat säker försäljningstillväxt kan väntas framöver. Våra favoriter är Nobel Biocare, Perbio och Biacore. De har visserligen haft betydande kursuppgångar i år. Men värderingarna är ändå inte utmanande höga.

Tandimplantatföretaget Nobel Biocare har blivit ett nytt företag efter det lyckade förvärvet av amerikanska Steri-Oss och försäljningsframgångarna för Procera (en process att industriellt tillverka tandkronor i keramik och titan). Den tidigare huvudprodukten (Brånemark System) begränsade tillväxten på implantatmarknaden eftersom systemet uppfattades som en nischprodukt. Med Steri-Oss sortimentet kommer Nobel Biocare åt hela marknaden. Försäljningen av Procera har tagit fart efter byggandet av en ny produktionsanläggning i USA, som för närvarande svarar för 65 procent av försäljningen. Ett par allianser, med en viktig amerikansk opinionsbildare och de ledande tillverkarna av tandcement (3 M) och tandläkarborr (Brasseler), gör att Nobel Biocare tror på en mycket snabb tillväxt för Procera de närmaste åren, mer än 50 procent per år. För implantaten, som fortfarande svarar för 85 procent av koncernförsäljningen, väntas tillväxten bli 15 procent per år. Sammantaget räknar Nobel Biocare med en försäljningstillväxt på minst 20 procent per år. Och där rör det sig om organisk tillväxt. Inga förvärv är aktuella.

Spadar till guldgrävare

Perbio Science säljer huvudsakligen hjälpmedel till den biotekniska forskningen (bioreagenser, cellodlingsmedia), men också implantat inom öron-näsa-hals. Att förse forskare med hjälpmedel är som att sälja spadar till guldgrävare, en lysande affär under guldruschens dagar (ofta mer lönsamt än att leta guld). Bioteknikmarknaden, som periodvis är glödhet, väntas växa med 10 procent per år framöver. Perbio Science räknar med att växa betydligt snabbare, genom att utnyttja sina starka nischpositioner, expandera i Europa (som bara utgör en tredjedel av försäljningen) och medelst förvärv. I fjol tillkom två verksamheter vilket ökade koncernomsättningen med drygt 50 procent. Exklusive förvärv var ökningen 20 procent. Lönsamheten förbättrades, trots att FoU-satsningarna mer än fördubblades.

Biacore förser också den biotekniska grundforskningen med hjälpmedel. Men i ökad utsträckning vänder man sig till läkemedelsindustrin, som i sin tidiga forskningsfas ska få hjälp att leta läkemedelskandidater. Det rör sig om avancerade analysinstrument som är dyra och riskfyllda att ta fram, men som ger höga vinstmarginaler vid framgång. Biacore är världsledande på så kallade affinitetsbaserade biosensorer, som i realtid mäter bindningar mellan olika molekyler.

Nyligen presenterade Biacore ett tekniskt genombrott, som innebär att antalet bindningsstudier som kan genomföras per timme ökar tusen gånger. På ett par års sikt kan det finnas system framme som möjliggör mångdubbelt fler studier. Denna teknik väntas få stor betydelse för läkemedelsforskningen i framtiden. Då kan det bli en betydligt högre försäljningstillväxt för Biacore än den man väntar i år, 10-15 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase