Tre flaggor i Vicore Pharmas företrädesemission

Läkemedelsutvecklingsbolaget Vicore Pharma genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget nära 800 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar tre flaggor.
Tre flaggor i Vicore Pharmas företrädesemission - Vicore
Vicore Pharmas styrelse har beslutat om en företrädesemission, med stöd av bemyndigande från bolagets årsstämma i maj 2024. Bolagets fas 2b-studie kallas Aspire. Till vänster finanschef Hans Jeppsson. Källa: Vicore Pharma

Vicore Pharma har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra läkemedelsutvecklingsbolaget 782 Mkr brutto.

Kapitalanskaffningens motiv är att finansiera en utvidgad fas 2b-studie med läkemedelskandidaten buloxibutid i indikationen idiopatisk lungfibros samt att göra förberedelser inför fas 3-studier.

Emissionsguiden hissar tre flaggor för emissionen.

STOR RABATT (INITIALT)

Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.

Teckningskursen är satt till 7 kr per aktie. Det innebär en rabatt på höga 37,7% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades.

Vicore Pharmas finanschef Hans Jeppsson kommenterar:

“Rabatten till TERP är i paritet med medianen för företrädesemissioner inom sektorn >100 Mkr sedan 2023. Det är att föredra att annonsera emissionen med villkor (snarare än en s k double-discount), då man som aktieägare kan ta ställning till emissionen redan vid annonsering och vet vad utspädningen faktiskt blir.”

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Vicore Pharma har mottagit garantiåtaganden på 237 Mkr (30,3% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga. Till garanterna utgår en ersättning på garanterat belopp om 5% kontant.

Hans Jeppsson kommenterar:

“Garantiupplägget, tillsammans med teckningsåtaganden och avsikter, genererar en emissionslikvid som säkerställer finansiering av fas 2b-studien, fas 3-förberedande aktiviteter, vidareutveckling av plattformen och förlängning av kassa. Ersättningen om 5% är bland det lägsta som har setts på liknande transaktioner.”

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Vad emissionskostnaderna väntas uppgå till framgår inte, förutom kostnaderna för garantiåtaganden.

Vicore Pharma har mottagit teckningsåtaganden och avsiktsförklaringar om att teckna i emissionen för 389 Mkr (49,7% av bruttolikviden). Hur stor del som avser åtaganden respektive avsikter att teckna framgår inte.

Hans Jeppsson kommenterar:

“Uppdelningen på åtaganden vis-a-vis avsiktsförklaringar samt uppskattade emissionskostnader kommer återfinnas i prospektet. Det är sällan att det inkluderas i PM som annonserar emissionen. Avsiktsförklaringen utgör en väldigt liten del i proportion till teckningsåtaganden.”

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Läs även:

Emissionsguiden inleder bevakning av Vicore Pharmas företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.