Prolight Diagnostics
Tre flaggor i Prolight Diagnostics nyemission: Aktien handlas under teckningskurs
Affärsvärlden bevakar ett urval av börsens emissioner genom tjänsten Emissionsguiden.
Styrelsen i medicinteknikbolaget Prolight Diagnostics har beslutat om en företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 98 Mkr innan emissionskostnader om 11,4 Mkr.
Syftet med emissionen är att bekosta utvecklingen av bolagets kommersiella system för klinisk validering, genomföra kliniska valideringsstudier samt att få myndighetsgodkännanden.
Emissionsguiden har granskat villkoren för företrädesemissionen och väljer att hissa tre flaggor.
Flagga: Aktien handlas ner till teckningskurs
Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.
Teckningskursen per aktie i Prolights företrädesemission är 0,35 kr. Aktiekursen stod i 0,66 kr innan beslutet om emissionen publicerades. Därefter har den fallit och står i skrivande stund i 0,29 kr/aktie.
VD Ulf Bladin besvarar flaggan:
“Emissionen genomförs till en pre-money värdering om cirka 99 MSEK – vilket enligt vår bedömning är ett mycket fördelaktigt erbjudande för samtliga investerare i emissionen givet var bolaget befinner sig och potentialen av var bolaget är på väg. Vi ser inte någon fundamenta som styrker att bolaget handlas till så låga nivåer, i synnerhet inte efter de framsteg vi gjort, inklusive proof of performance-resultaten för det högkänsliga testet troponin.”
Emissionsguiden inleder bevakning av Prolight Diagnostics företrädesemission
Flagga: Frekventa nyemissioner
Gör man nyemission nästan varje år så är det förmodligen något som brister i antingen verksamheten, ägarbilden eller den strategiska planeringen.
Prolight Diagnostics har genomfört en riktad emission 2021 på 55 Mkr. Förra året genomfördes en företrädesemission som tillförde bolaget 62 Mkr före emissionskostnader, och nu är det ytterligare en företrädesemission på 98 Mkr.
VD Ulf Bladin understryker att bolaget lyckats leverera enligt sina målsättningar efter den senaste kapitalanskaffningen.
“Forskning och utveckling av medicintekniska produkter tar per definition tid. Bolaget måste ge marknaden och våra aktieägare kvitto på framsteg inför varje finansieringsrunda och samtidigt beakta bolagets market cap. Vår målsättningen har varit att stegvis kapitalisera bolaget till mer fördelaktiga villkor för våra långsiktiga aktieägare”, skriver Ulf Bladin.
Flagga: Dåligt garantiupplägg
Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.
I Prolights fall har bolaget bottengarantier som uppgår till 42 Mkr. Ersättningen på det garanterade beloppet är 15% om den betalas kontant respektive 20% om den betalas genom units.
VD Ulf Bladin svarar:
“Prolight Diagnostics, i samråd med finansiell rådgivare, bedömer att det sedvanliga garantiupplägget är att det endast finns bottengarantier. Att bottengarantierna kompletteras med top-down garantier är något positivt och möjliggör en högre lägsta nyttjandegrad i emissionen. Jämfört med liknande transaktioner på marknaden inom samma segment är vår bedömning att garantiupplägget är högst marknadsmässigt.”
Emissionsguiden kommer återkomma med en ny artikel om företrädesemission i samband med att prospektet publiceras den 28 november.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.