Tre flaggor i Invent Medics företrädesemission

Medicinteknikbolaget Invent Medic genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 13,4 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar tre flaggor.
Tre flaggor i Invent Medics företrädesemission - Invent Medic
Invent Medics styrelse har beslutat om en företrädesemission, med stöd av bemyndigande från bolagets årsstämma i maj 2024. Till vänster Efemia Bladder Support som är ett hjälpmedel mot ansträngningsinkontinens. Till höger VD Anna Lindström. Källa: Invent Medic

Invent Medic har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra medicinteknikbolaget 13,4 Mkr brutto. Kostnaderna väntas bli 3,1 Mkr vilket motsvarar 23,2% av emissionsbeloppet, förutsatt att samtliga garanter väljer kontant ersättning.

Emissionslikviden ska användas till försäljnings- och marknadsföringsaktiviteter för produkten Efemia Bladder Support, samarbeten med icke-statliga organisationer, samt förvärv.

Emissionsguiden hissar tre flaggor för emissionen.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Invent Medic ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott inom en väldigt snar framtid. Att bolaget tagit upp ett brygglån inför emissionen stärker den bilden.

Invent Medics VD Anna Lindström kommenterar:

“Brygglånet i kombination med företrädesemissionen ger oss möjlighet att fortsätta utveckla verksamheten i den takt vi önskar. Detta stödjer vår långsiktiga strategi mot tillväxt och lönsamhet, och vi ser positivt på våra framtida möjligheter att leverera värde till våra aktieägare.”

HÖG EMISSIONSKOSTNAD

Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.

Invent Medic räknar med att emissionen kostar som mest 3,1 Mkr. Det motsvarar 23,2% av emissionsbeloppet och är högt nog för att en flagga ska hissas.

Anna Lindström kommenterar:

“Emissionskostnaderna är nödvändiga och anses vara marknadsmässiga sett till transaktionsstrukturen. Garantikostnaderna utgör en betydande del, men de ger oss tryggheten att säkerställa nödvändigt kapital för att driva vår verksamhet framåt.”

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Invent Medic har mottagit garantiåtaganden på 5,6 Mkr (41,9% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga. Till garanterna utgår en ersättning på garanterat belopp om 15% kontant eller 17% i aktier.

Anna Lindström kommenterar:

“Vi har valt att använda oss av garantiåtaganden i syfte att säkerställa rörelsekapital i minst tolv månader. Som bolaget tidigare kommunicerat är ambitionen att bli kassaflödespositiva inom en snar framtid, och vi har prioriterat att säkerställa minst 60% av emissionen för att ge oss goda möjligheter att nå dit. Med starkt stöd från våra större aktieägare, styrelse och ledning, har vi lyckats begränsa behovet av externa garantier.”

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt memorandum.

Läs även:

Emissionsguiden inleder bevakning av Invent Medics företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.