Tre flaggor i Eurobattery Minerals företrädesemission

Prospekteringsbolaget Eurobattery Minerals genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 35,5 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar tre flaggor.
Tre flaggor i Eurobattery Minerals företrädesemission - Eurobattery1
Eurobattery Minerals styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 16 oktober. Bolaget siktar på att genomföra flera gruvprojekt i Europa med fokus på nickel, kobolt och koppar. Eurobattery Minerals framhåller att de vill bidra till att göra Europa självförsörjande på mineraler som behövs i batterier. Källa: Eurobattery Minerals

Eurobattery Minerals har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra prospekteringsbolaget 35,5 Mkr brutto. Kostnaderna väntas bli 5,3 Mkr vilket motsvarar 14,9% av emissionsbeloppet, förutsatt att samtliga garanter väljer kontant ersättning.

Emissionslikviden ska användas till en kommersiell genomförbarhetsstudie för projektet Hautalampi i Finland, återbetalning av räntebärande skulder, rörelsekapital samt till att uppnå finansiell flexibilitet.

Emissionsguiden hissar tre flaggor för emissionen och har inte fått återkoppling från Eurobattery Minerals på förfrågan att kommentera.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Eurobattery ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott inom en väldigt snar framtid. Att bolaget tagit upp ett brygglån inför emissionen stärker den bilden.

STOR RABATT (INITIALT)

Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.

Teckningskursen är satt till 0,70 kr per unit, motsvarande 0,10 kr per aktie. Det innebär en rabatt på höga 37,5% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades. Utöver sju aktier innehåller varje unit även fyra teckningsoptioner av serie TO6.

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Eurobattery Minerals har mottagit garantiåtaganden på 18,2 Mkr (51,2% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga. Till garanterna utgår en ersättning på garanterat belopp om 15% kontant eller 20% i units.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Läs även:

Emissionsguiden inleder bevakning av Eurobattery Minerals företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.