Tre flaggor i Clean Motions företrädesemission

Fordonstillverkaren Clean Motion genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 45 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar tre flaggor.
Tre flaggor i Clean Motions företrädesemission - Clean Motion
Clean Motions styrelse har beslutat om en företrädesemission, med stöd av bemyndigande från bolagets årsstämma i maj 2024. På bilden bolagets fordon EVIG. Källa: Clean Motion

Clean Motion har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra fordonstillverkaren 44,5 Mkr brutto. Kostnaderna väntas bli 7,4 Mkr vilket motsvarar 16,6% av emissionsbeloppet, förutsatt att samtliga garanter väljer kontant ersättning.

Kapitalanskaffningens motiv är att kunna öka produktionen av Clean Motions fordon EVIG för att möta ökad efterfrågan, samt växla upp satsningar på marknadsföring och försäljning.

Emissionsguiden hissar tre flaggor för emissionen.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Clean Motion ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott inom en väldigt snar framtid. 15% av emissionslikviden ska gå till att återbetala ett brygglån.

“Brygglånet upptogs primärt för att göra komponentinköp innan dess att företrädesemissionen är genomförd, för att inte försena produktionsupprampning”, kommenterar bolagets VD Ulf Rask.

HÖG EMISSIONSKOSTNAD

Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.

Clean Motion räknar med att emissionen kostar som mest 7,4 Mkr. Det motsvarar 16,6% av emissionsbeloppet och är högt nog för att en flagga ska hissas.

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Clean Motion har mottagit garantiåtaganden på 23 Mkr (51,5% av emissionen). Det handlar om bottengaranti från externa investerare med relativt hög garantiersättning på 15% i kontanter eller 18% i units för garanterat belopp. Emissionsguiden hissar en flagga.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Läs även:

Emissionsguiden inleder bevakning av Clean Motions företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.