Tre ekonomiskt avgörande frågor – där kandidaterna skiljer sig

Under tisdagen går amerikanerna till valurnorna för att välja ny president. Mycket kan komma att bli sig likt, men investeringsförvaltningsföretaget PIMCO har pekat ut tre områden där valet av president kommer skilja sig åt mycket.
Tre ekonomiskt avgörande frågor – där kandidaterna skiljer sig - Election 2024
Kamala Harris och Donald Trump gör upp om presidentämbetet i USA. Foto: AP Photo

Det amerikanska presidentvalet tisdagen den 5 november väntas bli en rysare. I opinionsmätningarna är det på valdagen jämnt mellan demokraternas Kamala Harris och republikanernas Donald Trump. Enligt Real Clear Politics har Trump 48,6% och Harris 48,7% av det amerikanska stödet.

Undersökningar visar att det just är ekonomin som ligger i topp hos väljarna som viktigaste fråga i detta val. Trots att inflationen minskat rejält sedan toppen, från 9,1 % i juli 2022 till 2,4% i september 2024, upplever 6 av 10 amerikaner att den amerikanska ekonomin är ”ganska dålig” eller ”väldigt dålig”. Detta enligt en undersökning gjord av CBS News.

Enligt en analys av investeringsförvaltningsföretaget PIMCO (Pacific Investment Management Company) är skillnaderna mindre mellan de två kandidaternas potentiella utfall på ekonomin än vad marknaden antar. PIMCO lägger fram exempel på att både Harris och Trump förväntas vara fortsatt hökaktiga mot Kina och att Fed kommer fortsätta vara en självständig myndighet.

Det finns dock skillnader i kandidaternas ståndpunkter kring ekonomiskt avgörande frågor. PIMCO lyfter särskilt fram tre områden där utfallen förväntas skilja sig mest beroende på valresultatet.

Tullarna mot omvärlden

Tullarna tros ligga på fortsatt höga nivåer mot Kina vid en Harris-ledd administration, men om Trump vinner väntas de ligga på ännu högre nivåer. Trump har som förslag att införa omfattande tullar på all import. Detta väntas slå hårt mot bland annat Sveriges ekonomi. PIMCO påpekar dock att tullarna förmodligen inte blir lika höga mot Kina som det tidigare hotats med. Kamala Harris väntas inte göra några större förändringar på tullarna om vald, enligt PIMCO.

Invandringens reglering

När det kommer till invandringen har Trump basunerat ut löften om krafttag kring den amerikanska invandringen. I ett tal i Michigan under natten till tisdagen lovade han att ”stoppa invasionen” om han blir vald. Kamala Harris har själv sagt att hon vill se ökade kontroller mot USA:s södra gräns. Enligt PIMCO finns det en uppsida för den ekonomiska tillväxten om den immigrationsreform demokraterna går till val på går igenom i senaten. Något som, enligt PIMCO, ”kommer bli svårt”. Med Trumps löften förväntas den ekonomiska tillväxten i stället att få sig en smäll.

Regleringar, regleringar, regleringar

Trump har en betydligt mjukare inställning till reglering, vilket skulle kunna gynna ekonomins tillväxt och inflation, menar PIMCO. Det noteras dock att det finns svårigheter i regelrätt avreglering, och att den snarare kommer ske i form av brist på nya regleringar. Här skulle i stället Harris mer restriktiva linje leda till en minskad tillväxt.

”När det gäller den samlade ekonomiska effekten av varje kandidats politik finns det viss medvind och motvind för båda, även om det för Trump, med tanke på en presidents ensidiga befogenheter när det gäller tullar, finns större risker ur både ett inflations- och tillväxtperspektiv”, skriver PIMCO.

Läs mer:

Danske Bank: Börsen historiskt hög inför valet

Nordnet: Trump-vinst positivt för Saab – Harris kan ge Nibe en skjuts

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.